Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Ћуроси

Фантастична шпанска посластица која се одомаћила и на нашим трпезама. Ко их је донео у Шпанију? Никада није до краја дефинисано. Једни кажу да су их Португалци донели из Кине, а други кажу да су их пастири осмислили као замену за хлеб. Која год да је истина ћуроси се веома лако праве, укусни су и  можете их јести као десерт или уз шољицу чаја или кафе.
Фото: Pixabay/Daria-Yakovleva
Састојци:
  • 250 милилитара воде
  • 100 грама путера
  • 1 кашика шећера
  • 1 ванилин шећер
  • 150 грама брашна
  • 2 прстохвата соли
  • 3 јаја
  • уље за пржење
  • цимет
  • шећер у праху
Припрема:

У посуду сипати воду, путер, шећер, со, и мешати све док не прокључа. Смесу склонити са шпорета и полако додавати брашно уз стално мешање. Мешајте варјачом док се не разбију грудвице брашна, смеса уједначи и не почне да се одваја од посуде. Када се смеса мало охлади, додати јаја, једно по једно. Затим ставите тесто у стаклену посуду, прекријте провидном фолијом, па у фрижидер на сат времена. Узмемо шприц за колаче (ћуроси подсећају на танке дугачке тулумбе), правите штапиће и директно их стављајте да се прже у врелом уљу. Кад постану жути, извадимо их и слажемо на папирни убрус, како би се упио вишак масноће. Ћуросе поспите шећером у праху, ванилин-шећером или у посебну стаклену чинију сипајте отопљену чоколаду за умакање.

Пријатно!

Recept dana: Šarena salata

Преузмите андроид апликацију.