Fantastična španska poslastica koja se odomaćila i na našim trpezama. Ko ih je doneo u Španiju? Nikada nije do kraja definisano. Jedni kažu da su ih Portugalci doneli iz Kine, a drugi kažu da su ih pastiri osmislili kao zamenu za hleb. Koja god da je istina ćurosi se veoma lako prave, ukusni su i možete ih jesti kao desert ili uz šoljicu čaja ili kafe.
Sastojci:
- 250 mililitara vode
- 100 grama putera
- 1 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 grama brašna
- 2 prstohvata soli
- 3 jaja
- ulje za prženje
- cimet
- šećer u prahu
Priprema:
U posudu sipati vodu, puter, šećer, so, i mešati sve dok ne proključa. Smesu skloniti sa šporeta i polako dodavati brašno uz stalno mešanje. Mešajte varjačom dok se ne razbiju grudvice brašna, smesa ujednači i ne počne da se odvaja od posude. Kada se smesa malo ohladi, dodati jaja, jedno po jedno. Zatim stavite testo u staklenu posudu, prekrijte providnom folijom, pa u frižider na sat vremena. Uzmemo špric za kolače (ćurosi podsećaju na tanke dugačke tulumbe), pravite štapiće i direktno ih stavljajte da se prže u vrelom ulju. Kad postanu žuti, izvadimo ih i slažemo na papirni ubrus, kako bi se upio višak masnoće. Ćurose pospite šećerom u prahu, vanilin-šećerom ili u posebnu staklenu činiju sipajte otopljenu čokoladu za umakanje.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.