Falafel ili istočnjačke posne ćufte (ćufte od leblebija sa raznim začinima) koje se najčešće prže u dubokom ulju. Kada se prže na taj način, zadržavaju oblik loptica. Oblik svakako ne utiče na ukus ovog delikatesa, pa ukoliko izbegavate prženu hranu, možete ih ispeći u rerni.
Sastojci:
- 200 grama sirovih leblebija
- 50 grama crnog luka
- 2 čena belog luka
- peršunov list
- na vrh noža soda bikarbona
- 1 kašičica kima
- 2 kašike aleve paprike
- 2 ravne kašike integralnog brašna
- 4 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Prvo pripremite humus na sledeći način:
Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone. Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete). Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, ali možete dodati i maslinovo ulje. Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna , so, maslinovo ulje, malo kumina, crni i belo luk i staviti u blender. Dobro to sve izmešati, i preručiti u zatvorene posudice.
Nakon blendiranja, dobro umesiti smesu, ukoliko vam se učini da je meka, dodajte još malo brašna, a ukoliko je kojim slučajem tvrda, dodajte nekoliko kašika vode. Tvrdoća smese zavisi od toga kako ste skuvali leblebije, ako ste ih prekuvali i nedovoljno ocedili, smesa može biti malo mekša. Kada ste postigli željenu tvrdoću, ostavite smesu da odstoji oko pola sata. Dodajte alevu papriku i peršun. Nije dobro da smesa bude meka jer će u tom slučaju ćufte upijati puno ulja. Oblikovati ćufte željene veličine i pržiti na vrelom ulju po nekoliko minuta sa jedne i druge strane, dok ne porumene.
Prijatno!
Preuzmite androidaplikaciju.