Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Фалафел – оријенталне ћуфте од леблебија

Фалафел или источњачке посне ћуфте (ћуфте од леблебија са разним зачинима) које се најчешће прже у дубоком уљу. Када се прже на тај начин, задржавају облик лоптица. Облик свакако не утиче на укус овог деликатеса, па уколико избегавате пржену храну, можете их испећи у рерни.
Фото: Pixabay/mirsa
Састојци:
  • 200 грама сирових леблебија
  • 50 грама црног лука
  • 2 чена белог лука
  • першунов лист
  • на врх ножа сода бикарбона
  • 1 кашичица кима
  • 2 кашике алеве паприке
  • 2 равне кашике интегралног брашна
  • 4 кашике маслиновог уља
Припрема:
Прво припремите хумус на следећи начин:

Леблебије преко ноћи оставити у већем лонцу да одстоје и набубре. У ту воду се може додати мало соде бикарбоне. Ујутру просути воду у којој су стајале леблебије, и додати нову. Кувати их у пуно воде, све док потпуно не омекшају (тако да кожица сама спада са њих када их стегнете). Воду у којој су се кувале леблебије просути. Можете да сачувате мању количину те течности да долијете у случају да вам хумус буде тврд, али можете додати и маслиново уље. Леблебије добро испасирати, додати сок од једног већег лимуна , со, маслиново уље, мало кумина, црни и бело лук и ставити у блендер. Добро то све измешати, и преручити у затворене посудице.

Након блендирања, добро умесити смесу, уколико вам се учини да је мека, додајте још мало брашна, а уколико је којим случајем тврда, додајте неколико кашика воде. Тврдоћа смесе зависи од тога како сте скували леблебије, ако сте их прекували и недовољно оцедили, смеса може бити мало мекша. Када сте постигли жељену тврдоћу, оставите смесу да одстоји око пола сата. Додајте алеву паприку и першун. Није добро да смеса буде мека јер ће у том случају ћуфте упијати пуно уља. Обликовати ћуфте жељене величине и пржити на врелом уљу по неколико минута са једне и друге стране, док не порумене.

Пријатно!

Рецепт дана: Ајоли сос

 

Преузмите андроид апликацију.