Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Bavarske kifle

Bavarsko pecivo ima specifičan izgled i ukus. Poznato je po tome što se prvo kuva pre pečenja. Svi misle da je priprema zahtevna, međutim nije.
Foto: Pixabay/Couleur
Sastojci:
  • 450 grama brašna
  • 7 grama suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 3 litre tople vode
  • 2 ravne kašičice soli
  • 60 grama sode bikarbone
  • malo morske soli

Priprema:

U 100 grama brašna dodati kvasac, šećer i 100 mililitara tople vode, pa viljuškom sjediniti i ostaviti na toplom 30 minuta. Zatim dodati 180 mililitara tople vode, so, pa sa ostatkom brašna umesiti glatko testo. Mesiti oko pet minuta pa ostaviti da stoji 60 minuta. Nakon 45 minuta staviti tri litre vode da proključa.
Premesiti naraslo testo, formirati valjak i seći na 10 jednakih delova.
Svaki deo istanjiti oklagijom do pola, pa taj rastanjeni deo omotati oko debljeg. Ključaloj vodi dodati sodu bikarbonu pa ubacivati uvijene kifle. Kuvati oko dva minuta.
Izvaditi i pažljivo slagati na krpu, da se ocede par sekundi, pa ih brzo prebaciti na pleh obložen pek papirom. Svaku kiflu zaseći nožem i posuti morskom soli. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu braon boju.

Recept dana: Bujurdi Zapečeni feta sir na Grčki način

Preuzmite androidaplikaciju.