Pavlaka je čest sastojak u pripremi jela u našem podneblju, ali iz raznih razloga mnogi ljudi u poslednje vreme traže alternativu.
Pavlaka je fermentisani mlečni proizvod sa sadržajem masti od 15 do čak 58 odsto, ali kako je trend veganstva, u poslednje vreme jača prepoznavanje intolerancije na laktozu ili jednostavno želja za zdravijim opcijama, vredi imati na umu i druge namirnice.
Neki ljudi imaju alergijske reakcije na mlečne proteine ili netoleranciju na laktozu mlečnog šećera.
Nedostatak enzima laktaze uzrokuje netoleranciju na laktozu. Kod neke dece, kada prestane sa dojenjem, a posebno u odraslom dobu, količina enzima laktaze se smanjuje ili potpuno prestaje da se proizvodi, što izaziva deficit ovog enzima i, kao rezultat, nemogućnost varenja mlečnog šećera laktoze.
Bilo da je u pitanju vegetarijanstvo, veganstvo ili jednostavno želja za zdravijom hranom, ovo su moguće zamene za pavlaku.
Grčki jogurt
Ako alergija na laktozu nije problem, već jednostavno želite zdraviju opciju mlečnih proizvoda, grčki jogurt je pravi izbor. Po gustini je sličan pavlaci, ali ima više proteina. Jednostavno zamenite količinu kreme koju ste prethodno stavili u ili sa posuđem sa jednakom količinom grčkog jogurta.
Svež sir
Kao i grčki jogurt, svježi sir može poslužiti kao alternativa kiseloj pavlaci sa većim sadržajem proteina. Međutim, pošto je ukus blaži od grčkog jogurta, jednu šoljicu mladog sira treba pomešati sa četiri kašike mleka i dve kašičice limunovog soka da zameni komponentu pavlake u bilo kom receptu.
Kokosovo mleko
Ako su mlečni proizvodi ono što vas sprečava da konzumirate pavlaku, konzervirano kokosovo mleko je odlična polazna tačka za prelazak. To je mleko, ako je u limenci, prekriveno debelim kremastim slojem, koje možete skinuti i pomešati sa malo limunovog soka za potpuniji ukus.
Indijski orah
Indijski orasi su nešto zahtevnija namirnica, što se same pripreme tiče. Izuzetno su raznovrsni kada je u pitanju zdrava ishrana, a da biste dobili što kremastiju masu, potrebno je da potopite indijski orah u vodu dok ne omekša da se glatko pomeša sa sirćetom ili limunovim sokom.
Tofu (sojin sir)
Na tržištu postoji nekoliko zamena za pavlaku na bazi soje, ali možete sami da napravite po istom principu kao sa kokosovim mlekom ili indijskim orahom. Jednostavno isecite svež tofu na kockice, izgnječite viljuškom i pomešajte sa kiselinom kao što je jabukovo sirće ili limunov sok za jednako kremastu alternativu pavlaci.
Preuzmite android aplikaciju.