Današnji istraživači otkrivaju neverovatne zdravstvene i nutritivne prednosti začina. Od balansiranja šećera u krvi do povećanja snage mozga, pa čak i promovisanja gubitka težine, prednosti su brojne.
Kakao: Koristi za srce
Desetine studija pokazuju da ljudi koji konzumiraju kakao — kao topli napitak ili u crnoj čokoladi — uživaju u brojnim kardiovaskularnim prednostima od onih koji ne konzumiraju. Devetogodišnja studija pokazala je da su žene koje su jele jednu do dve porcije visokokvalitetne čokolade nedeljno imale 32 odsto manji rizik od razvoja srčane insuficijencije od onih koje su je izbegavale. Druga dugoročna studija pokazala je da muškarci koji su jeli najviše čokolade – oko 1/3 šolje tamne čokolade nedeljno – imali su 17 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji nisu konzumirali čokoladu. Istraživači pripisuju zdravstvene prednosti kakaoa polifenolima i flavanolima, antiinflamatornim jedinjenjima koja štite srce na više načina.
Cimet: Uravnotežuje šećer u krvi
Cimet – začin koji dodaje ukus slatkim pecivima – može pomoći u kontroli šećera u krvi i sprečiti dijabetes. Jedno istraživanje je pokazalo da je dodavanje pune kašičice cimeta u skrobni obrok jednako efikasno kao i lekovi za dijabetes starije generacije u stabilizaciji šećera u krvi i sprečavanju skokova insulina. Druga studija otkrila je da kada obrok sadrži mešavinu začina uključujući cimet, antioksidativna aktivnost u krvi se povećava za 13 procenata, a insulinski odgovor se smanjuje za oko 20 procenata. Istraživači pretpostavljaju da cinamaldehid, aktivni sastojak cimeta, deluje kao balansir za šećer u krvi stimulišući insulinske receptore u ćelijama i omogućavajući da višak šećera napusti krv.
Kurkuma: Jačanje snage mozga
Nekada nazvan „šafran siromaha“ zbog njegove intenzivne žute nijanse, zdravstveni stručnjaci sada nazivaju kurkumu „zlatnim začinom života“. Tradicionalni deo indijske kuhinje, kurkuma duguje svoje zdravstvene prednosti aktivnom sastojku kurkuminu, moćnom antioksidansu za koji se pokazalo da pruža antiinflamatorne prednosti skoro svakoj ćeliji u telu, jačajući imuni sistem i lečeći niz bolesti od loše varenje do raka. Najnovija istraživanja pokazuju da kurkuma može biti efikasan lek za bolesti mozga. Jedna nedavna studija je pokazala da su ljudi sa rizikom od kognitivnih oštećenja koji su dodali jedan gram kurkume u doručak pokazali značajno poboljšanu radnu memoriju nakon samo šest sati. U odvojenoj studiji, azijski naučnici su otkrili da su stariji ljudi koji su jeli najviše hrane bogate kurkumom postigli bolje rezultate na standardizovanim mentalnim testovima od onih koji su retko jeli taj začin.
Đumbir: pomaže kod stomačnih tegoba
Korišćen hiljadama godina za ublažavanje bolova u stomaku i pomoć pri varenju, đumbir se pominje u kineskim medicinskim tekstovima još u četvrtom veku pre nove ere. U poslednjih nekoliko decenija, naučnici su dokazali da đumbir deluje na smirivanje osećaja mučnine. Neka istraživanja opisuju đumbir kao moćan relaksant mišića, koji pomaže da se smanji bol izazvan vežbanjem za čak 25 procenata, kao i da eliminiše nadimanje. Istraživači pripisuju zdravstvene prednosti đumbira antioksidansima gingerolima, a neki tvrde da đumbir može smanjiti simptome artritisa, poboljšati holesterol i sprečiti rak.
Čili: sagorevanje masti
Istraživanja pokazuju da čili ima brojne prednosti, od snižavanja krvnog pritiska do ublažavanja upale sinusa. Za mnoge, najzanimljivije istraživanje se vrti oko gubitka težine. Vatreni kapsaicin, jedinjenje koje čili paprici daje karakterističnu snagu i toplotu, kaže se da povećava telesnu toplotu, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Naučnici su nedavno pokušavali da pretvore kapsaicin u potpuno prirodan dodatak koji bi trebalo da pomogne u sagorevanju kalorija.
Preuzmite android aplikaciju.