Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет митова о храни: Да ли и ви верујете да је бела чоколада здравија и да воду не треба пити након поврћа?

Шта је мит, а шта истина када је реч о храни?
Фото: Pexels/Aneta Lusina

Савета о томе који је најбољи јеловник за нас има заиста много, али неки од њих потичу још из периода наших бака, а неки су последица лоше интерпретације. Крајње је време да се разјасни шта је од овога тачно, а шта није.

1. Сирово поврће укусније од куваног

Теорија да су спанаћ и шаргарепа здравији уколико се једу свежи – једноставно није тачна! Иако они приликом кувања изгубе нешто витамина, чињеница је да наше тело много боље апсорбује витамине из куваних намирница. Такође, сирово поврће неретко изазива надутост.

2. Не пиј воду након поврћа

„Немој да пијеш воду, сад си јео јабуке“, реченица је коју смо скоро сви чули у детињству. Међутим, овај савет је претеран. Болови могу да настану само ако воће почне да ферментише у желуцу, а за то су потребне бактерије које су раније у малој количини постојале у води. Данас је квалитет воде добар, тако да после воћа слободно смете да се напијете воде, ако сте жедни.

3. Бела чоколада

Многи верују да је здравија од млечне чоколаде јер што садржи више млека, али ни ово није тачно. Количина масти и млека у њима једва да се разликују, а млечна садржи и какао. Најздравија је црна чоколада, јер од свих садржи најмање шећера и највећи проценат какаоа.

4. Кафа није здрава

Кафа није нездрава! Кофеин који садржи је диуретик, па после уживање у кафи неки морају у тоалет, а на тај начин организам не губи више течности. Истраживања су показала да овај напитак у одређеној мери штити од дијабетеса (незаслађен), повећава концентрацију и позитивно делује код астме. Научници су чак дошли до сазнања да старије жене које дневно попију две до три шољице кафе ређе доживе мождани удар.

5. Печурке треба одмах појести

Пре проналаска фрижидера сматрало да се јело од печурака мора одмах појести. Данас нема места за то ако остатак печурака одмах ставите у њега. Да не бисте ризиковали, јела од печурака чувајте највише 24 сата и непосредно пре служења их подгрејте да бисте убили могуће бактерије.

Koliko treba da vežbamo da bismo „poništili“ ceo dan sedenja?

Преузмите андроид апликацију.