Ако још увек нисте схватили која храна узрокује рефлукс киселине, у наставку је листа најчешћих окидача.
Након што је недавно објављено да жгаравица повећава ризик од карцинома једњака, повећано је интересовање јавности за превенцију непријатног осећаја пецкања и пецкања, који се најчешће јавља након конзумирања одређених намирница.
Ако још увек нисте схватили која храна узрокује рефлукс киселине, у наставку је листа најчешћих окидача.
Зачињена храна
Ако живите авантуристичким животом, размислите двапут о томе да то пренесете на кување. Зачињена храна садржи капсаицин, једињење које може иритирати слузокожу једњака и узроковати да храна дуже стоји у стомаку, повећавајући жгаравицу. Оштре зачине замените блажим као што су со, рузмарин, оригано, тимијан, босиљак и ђумбир.
Пржену храну
Пржена храна није добра за здравље, посебно за срце. Храна са високим садржајем масти, као што је пржена храна, стимулише жучне соли које иритирају једњак и могу олабавити сфинктер који штити ваш једњак од повећане желучане киселине.
Цитруси
Иако су цитруси богати витамином Ц, поморанџе, лимуни и грејпфрут нису посебно нежни за горњи гастроинтестинални тракт. Пошто су богати лимунском киселином, цитруси могу повећати производњу желудачне киселине, која је кључни кривац за горушицу.
Кафа и кофеин
Кафа нам даје енергију и помаже нам да се боље концентришемо, али у исто време може повећати ниво лучења желудачне киселине и опустити доњи сфинктер једњака, што омогућава киселинама да се врате у једњак. Ако се борите са жгаравицом, покушајте да постепено смањите унос кафе и бирајте напитке са мало кофеина као што су кафа без кофеина, чај или вода са природним укусом.
Преузмите андроид апликацију.