Još jedna „siromašna“ hrana koja je, izgleda, izgubila bitku sa savremenim načinom ishrane je proso. S obzirom na sve što ovo hranljivo zrno može da ponudi, to je prava šteta.
Proso je okrugla, vrlo sitna žitarica žuto-bele boje i slatkog ukusa.
Zrno je prekriveno ljuskom koja se mora ukloniti pre konzumiranja. Jedna je od retkih žitarica koja ne sadrži gluten.
S obzirom na sve veći broj ljudi sa alergijom na ovaj protein, proso je prilično nepravedno zanemaren u savremenoj ishrani.
Pored toga, sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, ali i gvožđe i vlakna.
Takođe, proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu u izgradnji i obnavljanju mišića i ćelija kože.
Bogata je i ugljenim hidratima koji se sporo vari, zbog čega brzo daje osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.
Sadrži prirodne masti neophodne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Takođe je dobar izbor za dijabetičare.
Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće jer je puna kalijuma, koji pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.
Jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za pojavu kamenca ili peska u bubrezima. Takođe pozitivno utiče na urinarne infekcije i podstiče izlučivanje mokraće.
Koji su najzdraviji prelivi za salatu: Treba ih umereno i pametno koristiti
Preuzmite android aplikaciju.