Neki proizvođači sirove hrane tvrde da konzumiranje samo nekuvanog voća i povrća može podstaći gubitak težine i pomoći u prevenciji i borbi protiv određenih bolesti. Kuvanje, dodaju, uništava ključne enzime koji hranu čine lakšom za varenje.
Poznato je da različiti načini kuvanja mogu da izvuku vitamine i minerale iz nekog povrća, ali s druge strane, hranljivi sastojci u nekim drugim namirnicama, uključujući mahunarke i žitarice, postaju dostupniji telu tek nakon kuvanja.
Neke namirnice je potrebno prvo kuvati da bi se povećala njihova nutritivna vrednost, a neko povrće je zdravije i ukusnije ako se jede sirovo.
Međutim, neko povrće ne bi trebalo da jedete sirove jer mogu izazvati gasove, nadimanje ili nešto drugo.
Plavi patlidžan
Patlidžan je jedna od namirnica koju ne treba jesti sirov. Ova biljka sadrži solanin, gorkog ukusa, a prekomerni unos solanina može izazvati mučninu, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme. Ekstremno visoke doze solanina mogu biti fatalne. Količina solanina u patlidžanu se smanjuje kuvanjem.
Boranija
Zelene mahunarke se smatraju zdravim povrćem, posebno zato što su bogate vitaminima A, C i K. Jedenje nekoliko sirovih mahunarki neće izazvati problem, ali sirove mahunarke mogu biti blago toksične. Ove namirnice sadrže lektine, antinutrijente koji ograničavaju sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale i može izazvati probleme sa varenjem. Kuvanjem se nivo lektina smanjuje na zanemarljive količine.
Crveni pasulj
Sirovi crveni pasulj sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina, tako da ovu hranu ne treba jesti sirovu. Ako crveni pasulj nije dovoljno kuvan, to može povećati toksičnost, ali ga temeljno kuvanje čini bezopasnim.
Krompir
Krompir takođe sadrži solanin, a prekomerna konzumacija ovog jedinjenja može izazvati razne gastrointestinalne i neurološke probleme, uključujući mučninu, dijareju, aritmiju, vrtoglavicu, halucinacije, paralizu i hipotermiju. Zeleni krompir sadrži izuzetno visok nivo solanina. Pored toga, krompir ima visok sadržaj skroba, što ovu hranu može učiniti teško svarljivom. Ovo su glavni razlozi zašto ne treba jesti sirov krompir.
Spanać
Spanać sadrži oksalnu kiselinu, koja ograničava apsorpciju kalcijuma i može olakšati stvaranje kamena u bubregu. Kuvanje spanaća smanjuje količinu ove kiseline. Pored toga, sirovi listovi spanaća mogu da sadrže razne bakterije kao što je E. koli, koje se takođe mogu uništiti kuvanjem.
Pečurke
S jedne strane, pečurke su teško svarljive, a sa druge strane, neke vrste pečuraka mogu biti opasne i otrovne. Nakon kuvanja, neke vrste pečuraka mogu biti jestive.
Hrana koju treba da izbegavate ako želite da smršate i ostanete zdravi
Preuzmite android aplikaciju.