То је воће које садржи читав низ минерала и других хранљивих материја. Јача организам, побољшава крвну слику и побољшава вид.
Аронија
Аронија је врста боровнице и садржи витамине А, Ц, Е и Б и делује као антиоксиданс.
Ако желите да припремите домаћи сируп од ароније, биће вам потребно 4 килограма ароније (свеже или смрзнуте). Поред тога, биће вам потребно:
- 2 килограма шећерa
- 2 литра воде
- сок од два лимуна
Ово је основна мера за домаћи сируп од ароније, који можете мењати по потреби.
У принципу, припрема је врло једноставна: помешате шећер и воду и ставите на шпорет док се шећер не истопи, односно док не почне да кључа, што је око 15 минута. Затим додати аронију и оставити да проври. Од тренутка када смеса проври, треба је кувати 5 до 10 минута. Не заборавите да стално мешате смешу. Затим оставите да се потпуно охлади.
Када се сируп од ароније потпуно охлади, процедите га кроз газу или цедку, а бобице оставите по страни. После тога такође процедите бобице, најбоље кроз газу. Затим све заједно још једном процедити, па тако добијен сируп од ароније поново прокувати. Чим проври склоните са ватре и додајте лимунов сок и промешајте.
Овако припремљен сируп од ароније одмах сипајте у стерилисане, загрејане флаше, па одмах затворите флаше и тек када се потпуно охладе чувајте на хладном и тамном месту.
Од ове мере добићете око два литра сирупа од ароније.
Како се конзумира?
Сок можете припремити без додавања других састојака, па чак и без воде. Само га ставите у соковник. Увек чувајте на хладном и тамном месту.
Бобице ароније се могу замрзнути, а затим одмрзнути пре употребе. Мада, када једном одмрзнете нешто, не можете га поново замрзнути.
Преузмите андроид апликацију.