Početna > Život i stil
Život i stil

Otkrivena povezanost sna i telesne težine – broj sati koji „goji“ iznenadio naučnike

Nije tajna kako san ima veliku ulogu u našem celokupnom zdravlju, ali kada je u pitanju održavanje zdrave težine, koliko nam je sna zapravo potrebno?
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

U novoj studiji koja je predstavljena na Evropskom kongresu o debljini, naučnici su se približili odgovoru na ovo pitanje.

Za ovu studiju, nešto manje od 200 odraslih gojaznih osoba dobilo je uputstva da se pridržavaju stroge dijete osam nedelja. Učesnici su izgubili u proseku 12 odsto svoje telesne težine.

Tim koji je sproveo ovu studiju je želeo da sazna kako će različiti faktori uticati na održavanje gubitka težine tokom godine. Merene su i navike spavanja učesnika, kao i kvalitet sna.

Na osnovu nalaza ove studije, čini se da dovoljno kvalitetnog sna može biti od velike pomoći kada je u pitanju održavanje zdrave telesne težine, a osim toga, i vežbanje poboljšava san.

Ne samo da su se trajanje sna i kvalitet sna povećali kod svih učesnika nakon njihovog početnog osmonedeljnog plana ishrane, već su pojedinci koji su vežbali za vreme studije bili u stanju da održe taj poboljšani san, dok oni koji nisu vežbali to nisu uspeli.

Pored toga, oni koji spavaju manje od šest sati noću, u proseku, i oni koji su prijavili loš kvalitet sna, primetili su povećanje indeksa telesne mase (BMI) tokom godine.

Kako koautor studije Adrian Bogh objašnjava da je bilo iznenađujuće videti kako je gubitak težine kod odraslih poboljšao trajanje i kvalitet sna za tako kratko vreme, i kako je vežbanje za održavanje zdrave telesne težine poboljšalo kvalitet sna.

Takođe, koautor studije dodaje da je bilo intrigantno da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili imaju loš kvalitet sna nakon gubitka težine izgledaju manje uspešni u održavanju gubitka težine od onih s dovoljno kvalitetnog sna.

Svaka zdrava navika produžava život

Preuzmite android aplikaciju.