Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Откривена повезаност сна и телесне тежине – број сати који „гоји“ изненадио научнике

Није тајна како сан има велику улогу у нашем целокупном здрављу, али када је у питању одржавање здраве тежине, колико нам је сна заправо потребно?
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

У новој студији која је представљена на Европском конгресу о дебљини, научници су се приближили одговору на ово питање.

За ову студију, нешто мање од 200 одраслих гојазних особа добило је упутства да се придржавају строге дијете осам недеља. Учесници су изгубили у просеку 12 одсто своје телесне тежине.

Тим који је спровео ову студију је желео да сазна како ће различити фактори утицати на одржавање губитка тежине током године. Мерене су и навике спавања учесника, као и квалитет сна.

На основу налаза ове студије, чини се да довољно квалитетног сна може бити од велике помоћи када је у питању одржавање здраве телесне тежине, а осим тога, и вежбање побољшава сан.

Не само да су се трајање сна и квалитет сна повећали код свих учесника након њиховог почетног осмонедељног плана исхране, већ су појединци који су вежбали за време студије били у стању да одрже тај побољшани сан, док они који нису вежбали то нису успели.

Поред тога, они који спавају мање од шест сати ноћу, у просеку, и они који су пријавили лош квалитет сна, приметили су повећање индекса телесне масе (БМИ) током године.

Како коаутор студије Adrian Bogh објашњава да је било изненађујуће видети како је губитак тежине код одраслих побољшао трајање и квалитет сна за тако кратко време, и како је вежбање за одржавање здраве телесне тежине побољшало квалитет сна.

Такође, коаутор студије додаје да је било интригантно да одрасли који не спавају довољно или имају лош квалитет сна након губитка тежине изгледају мање успешни у одржавању губитка тежине од оних с довољно квалитетног сна.

Svaka zdrava navika produžava život

Преузмите андроид апликацију.