Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Свака здрава навика продужава живот

Свака здрава навика која се усвоји повезана је са дужим животним веком, а истраживање је показало да људи у средњим годинама који су усвојили седам или осам промена, продужили су живот за чак шест година.
Фото: Pexels/Moe Magners

Нова студија о дуговечности показала је да здраве животне навике живот могу да продуже чак и ако су усвојене касније током живота.

Наиме, да би сазнали колико навике и понашање утичу на наш животни век, јапански научници су током двадесет година пратили 49.021 мушкараца и жена од 40 до 80 година.

Иначе, животни век у Јапану је 84,7 година, при чему жене у просеку живе 87,7 година, а мушкарци 81,6 година. Они то постижу тако јер су веома активни, нису гојазни, једу мање меса, а више рибе и поврћа.

Занимљиво је да је студија показала да Јапанци могу додатно да продуже свој животни век. Током истраживања они су највише усвајали здраве навике које се тичу исхране: више воћа и рибе је било на њиховом јеловнику, укључена је потрошња млека, БМИ су одржавали у границама нормале.

Такође, једна од здравих навика која може да продужи живот, показало је истраживање је, престанак пушења, смањен унос алкохола и довољно сна.

Истраживачи су открили и да је свака здравствена навика повезана с барем пола године дужег живота, а учесници истраживања који су са 40 година усвојили здраве навике просечно су живели 86,8, односно 91,3 године.

Otkriven gen važan za dug život – starost će se lečiti?

Преузмите андроид апликацију.