Početna > Život i stil
Život i stil

Namirnice koje ne smete nikada zamrzavati

Posle obilnog ručka niko ne voli da baca ostatke, a najjednostavniji način da ih sačuvate je da ih stavite u frižider ili zamrzivač.
Foto: Pixabay/27707

Pored već poznatih namirnica poput jaja, mlečnih proizvoda i namirnica koje imaju visok procenat vode, stručnjaci upozoravaju da ni ove namirnice nije dobro zamrzavati.

Već odmrznuta hrana

Zamrzavanje odmrznutih namirnica je opasno po zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija. Ali i za taj problem postoji rešenje. Pre zamrzavanja rasporedite hranu i zamrznite količinu koja je dovoljna za 1-2 tanjira. Ako ste i dalje zamrznuli previše, ponovo skuvajte ono što je ostalo jer možete ponovo da zamrznete hranu.

Kuvana testenina

Kuvana testenina može da stoji nekoliko dana u frižideru, ali ako odlučite da je zamrznete, imajte na umu da će se testenina prilikom odmrzavanja raspasti, promeniti ukus i teksturu i postati kašasta.

Sos

Ostatak sosa nije dobro zamrznuti jer se sastojci razdvajaju, pa je najbolje da ih pojedete istog dana. Stručnjaci upozoravaju i da posebnu pažnju treba obratiti na sosove koji sadrže bilo koju vrstu brašna jer je njihovo odvajanje još intenzivnije.

Kečap

Ako vam je flaša kečapa dugo bila otvorena, bolje je da je bacite jer će tokom odmrzavanja postati vodenast.

Prezle

Prilikom zamrzavanja, prezle sakupljaju vodu, pa kada želite da ih odmrznete, postanu meke, vlažne i menjaju ukus. Ako želite da pravite jela u koja se dodaju prezle, onda je bolje da odvojite deo bez mrvica koji se mogu zamrznuti, a pri odmrzovanju naknadno dodati sveže mrvice.

Prženu hranu

Prženu hranu nije preporučljivo zamrzavati jer će ona prilikom odmrzavanja ispuštati vlagu, zbog čega će namirnice postati kašaste, a razlog su upravo prezle koje se stavljaju prilikom prženja u ulje.

Sveže bilje i avokado

I avokado i začinsko bilje će postati kašasto, a smrznuto zeleno bilje će postati smeđe. Srećom, postoji način za zamrzavanje svežeg bilja. Odvojite koren od listova i zamrznite ih kockicama leda. Kada počnete da kuvate, možete odmah staviti led u toplu vodu.

Konzerve

Postoji mogućnost eksplozije prilikom zamrzavanja konzervirane hrane. Prednost konzervirane hrane je što može dugo da stoji u frižideru, tako da nema potrebe da je zamrzava.

Stvari u kući koje nikada ne bi trebalo da usisavate

 

Preuzmite android aplikaciju.