Područja u kojima su najdugovječniji ljudi su Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, Ikarija u Grčkoj, Nikoja na Kosta Riki i Loma Linda u Kaliforniji.
Svako od ovih područja ima različite kulture, pa samim tim i hranu, no neke namirnice su nam svima zajedničke.
Evo i koje su to:
Avokado
Stanovnici Loma Linde u Kaliforniji služe se uglavnom vegeterijanskim načinom prehrane, a najtraženija namirnica je avokado.
On je izuzetno koristan u snižavanju holesterola, smanjuje rizik od gojaznosti i dijabetisa tipa 2, a bogat je i kalijumom čak 30 odsto više od banana.
Grašak
Grašak je osnovna namirnica u svim plavim zonama. Sadrži velike količine vlakana, antioksidanasa i drugih hranjivih supstanci koje pomažu u borbi protiv bolesti.
Takozvani crnooki grašak deo je svakodnevne ishrane Ikarijanaca u Grčkoj, ali i na Kosta Riki, a utvrđeno je kako je on delotvoran u sprečavanju raka, smanjenju rizika od srčanih bolesti te lečenju dijabetesa.
Beli luk
Na području Okinave u Japanu redovno se konzumira beli luk. Sudeći po National Geographic-u, on je jedan od „najmoćnijih lekova prirode“ koji je povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju u starijim godinama.
Krompir
Krompir je osnovna namirinica za stanovnike Ikarije u Grčkoj, dok se onaj ljubičasti redovno konzumira i u Japanu.
Ljubičasti krompir sadrži antocijanine koji pomažu u prevenciji bolesti. Takođe, bogat je vitaminina A, B6 i C te kalijumom i drugim vlaknima.
Iako mnogi tvrde kako krompir nije zdrav zbog velikog nivoa ugljenih-hidrata, Ikarijanci veruju kako oni zapravo pomažu u sprečavanju dijabetisa te u održavanju niskog krvnog pritiska.
Maslinovo ulje
Ikarijanci svakodnevno koriste maslinovo ulje. Ekstra devičansko maslinovo ulje ima poduži popis dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega se mnogi ljudi na Mediteranu gde se maslinovo ulje naširoko koristi, nalaze među nekima od najzdravijih ljudi na svetu.
Ono pomaže u snižavanju krvnog pritiska, kontroli telesne težine te smanjuje rizik od određenih karcinoma.
Losos
Losos i druge masnije ribe najčešći su izbor u Loma Lindi, čak i među onima koji su vegeterijanci.
On sadrži visok prcenat omega-3 masnih kiselina koje dokazano pomažu zdravlju srca, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti te pomažu pri smanjenju hroničnih upala.
Paradajz
Stanovnici Sardinije obožavaju paradajz i koriste ga u većini svojih jela. On je bogat likopenom, koji je antioksidans poznat po svojim protivupalnim svojstvima.
Takođe, prednost mu je i što snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i moždanog udara te poboljšava zdravlje srca.
Vino
Ova namirnica sigurno će mnoge razveseliti, a u većini regija sa najdugovječnijim stanovnicima svakodnevno se na stolu može naći čaša crnog vina kao deo zdrave ishrane.
Prema službenim podacima plavih regija, mnogo ljudi tamo pije do dve čaše dnevno. Naravno, pri konzumiranju alkohola, ključna je umerenost.
Mesec vina i ljubavi je počeo! Kratak vodič kroz vinsku kartu
Preuzmite android aplikaciju.