Pravilna ishrana je osnova zdravog života, a ako želite da sačuvate srce, uključite orašaste plodove u ishranu.
Istraživanje naučnika je potvrdilo je da svakodnevna konzumacija orašastih plodova može biti dobra za srce.
Konzumiranje šake ili oko 30 grama orašastih plodova dnevno povezano je sa nižim nivoom holesterola i manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Takođe navode da redovna konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara za četvrtinu. Ipak, ističu da malo ko jede ovu količinu orašastih plodova dnevno.
Istraživači su pregledali 60 studija, u kojima je učestvovalo 1,9 miliona učesnika, kako bi utvrdili da li postoji veza između konzumiranja orašastih plodova i rizika od kardiovaskularnih bolesti, srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Rezultati su pokazali da su ljudi koji su konzumirali veliku količinu orašastih plodova, oko 30 grama dnevno, imali 19 odsto manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti i 23 odsto manje šanse da će umreti od njih u poređenju sa onima koji su jeli manje količine i namirnice.
Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, što je oko 30 grama, imaćete 20 do 25 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Oni koji su svakodnevno konzumirali orašaste plodove imali su 18 odsto manje šanse da obole od srčanih bolesti i 25 odsto manje šanse da će umreti od njih.
Engleska dijeta: Za tri nedelje možete izgubiti i do 10 kilograma
Preuzmite android aplikaciju.