Krompir je jedno od povrća koje najčešće koristimo u pripremi raznih jela. Ova hrana može imati dug vek trajanja. Ako je pravilno pokriven, izdržaće mnoge nepovoljne uslove.
Da bi vam krompir duže trajao, čuvajte ga na hladnom, suvom i tamnom mestu. Najbolje bi bilo da ga držite u ostavi, kartonskoj kutiji ili smeđoj papirnoj vrećici.
Ako želite da traje što duže, čuvajte ga u dobro provetrenom prostoru sa temperaturom od oko 10 stepeni i vodite računa da nije direktno izložen sunčevoj svetlosti.
Kada krompir dobije previše sunca, proizvodi toksično jedinjenje zvano solanin. Solanin može da napravi krompir gorkim, nejestivim, a može izazvati i mučninu.
Možete li čuvati krompir u frižideru?
Iako je frižider hladno i suvo mesto, ipak nije najbolje mesto za čuvanje krompira jer je previše hladno.
Takođe, ako držite krompir u frižideru, povećaće se količina šećera što će podstaći proizvodnju hemikalije zvane akrilamid, koja je štetna. Pazite na još jednu stvar – krompir i luk nikada ne treba držati zajedno.
Držanje luka blizu ubrzaće proces klijanja krompira. Da bi vaš krompir bio svež i bez klica, držite ga odvojeno od luka.
Stručnjaci apeluju: Nije bezbedno jesti proklijali krompir – pun je toksina
Preuzmite android aplikaciju.