Početna > Život i stil
Život i stil

Kako razlikovati gnezda pčela, osa i stršljena?

Ako ste primetili najezdu insekata u svom domu ili bašti, postoje neki znaci koji vam mogu pomoći da otkrijete da li je u pitanju gnezdo pčela, osa ili stršljena.
Foto: Pixabay/balouriarajesh

Iako je uvek najbezbednije pozvati stručnjake u ovakvim situacijama, nije loše da znate tačno sa kojim insektima imate problem.

Kako izgleda pčelinje gnezdo?

Pčelinja gnezda se razlikuju u zavisnosti od vrste pčele u pitanju. Na primer, neke vrste pčela će se gnezditi pod zemljom u malim humkama koje izgledaju kao gnezda mrava. Ako primetite pčele kako puze i izlaze iz podzemnog gnezda, možda imate zarazu pčela radilica, na primer.

Bumbari takođe imaju tendenciju da grade svoja gnezda blizu zemlje, na primer u kompostu, saksijama za cveće ili ispod poda. Gnezda bumbara se često prave od trave, lišća, kore i voska. Međutim, ako imate posla sa kolonijom medonosnih pčela, veća je verovatnoća da ćete ih primetiti kako se gnezde u zaštićenim područjima.

Pčele ne vole da grade gnezda na otvorenim mestima, pa ih često nalazimo u izdubljenim stablima ili u predelu oko krova.

Gnezdo medonosne pčele prepoznaćete po njegovoj heksagonalnoj ćelijskoj strukturi. Takođe možete pronaći pčelinje gnezdo na vratima, baštenskom zidu, garaži ili drvetu.

Kako izgleda osinje gnezdo?

Za razliku od pčela, ose često grade gnezda na izloženim mestima. Ako primetite veliko gnezdo insekata koje visi sa grane drveta ili krova vaše baštenske šupe, možda imate posla sa najezdom osa.

Gnezda osa takođe izgledaju značajno drugačije od pčelinjih gnezda. To je zato što ose grade svoja gnezda koristeći drvena vlakna, što im daje sivkast, papirnati izgled. Pošto su stršljeni vrsta osa, oni koriste istu tehniku kao i obične ose kada grade gnezda. Da biste znali da li imate posla sa najezdom stršljena ili osa, potrebno je da bolje pogledate koji insekti se kreću oko gnezda.

Stršljeni su znatno veći od običnih osa i imaju crvenkasto, narandžasto telo umesto žutih i crnih pruga, tako da ih možete lako razlikovati od drugih insekata.

Da li vaše biljke brzo umiru? Jedan začin to može sprečiti

Preuzmite android aplikaciju.