Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли ваше биљке брзо умиру? Један зачин то може спречити

Брига о биљкама може бити прилично захтеван посао. Истовремено, потребно је знати како се борити против разних штеточина, корова, гљивица и суше.
Фото: Pixabay/tookapic

Стручњаци за баштованство имају трик који може много олакшати бригу о вашим биљкама.

Наиме, ако вам биљке брзо угину, саветују вам да користите популарни зачин који то може да спречи.

Иако биљке могу умријети у било којој фази живота, оне су најосјетљивије као саднице, односно две до три недеље након клијања.

Једно од уобичајених стања које тада може наштетити биљкама је болест узрокована неколико различитих патогена који убијају или слабе семе или саднице пре или после клијања.

Симптоми се могу видети на целој биљци, а болест доводи до угинућа биљке. Неки од симптома укључују појаву лезија на стабљици у нивоу земље, стабљика може постати танка и жилава, могу се појавити пеге на листовима, сива плесни се може развити на стабљикама и листовима, а корење понекад може потпуно иструнути. Ову болест могу изазвати гљиве које се преносе кроз земљиште и контаминиране предмете као што су баштенски алати и контејнери за биљке.

Инфекција може изазвати трулеж корена и смртоносна. Ако су ваше саднице заражене, оне ће изаћи здраве из земље, али ће ускоро увенути и угинути.

Али један зачин вам може помоћи у борби против ове болести:

Цимет

Цимет решава овај проблем тако што убија гљивице и обезбеђује здрав раст биљака, довољно је само посипање цимета по земљишту где су биљке оболеле. Испоставило се да цимет има моћна својства против гљивица. Студија из 2012. открила је да излагање уљу цимета значајно мења ћелије Кандиде, оштећујући ћелијске зидове и органеле и на крају убија ћелије.

Овај процес се може поновити са различитим врстама гљива. Поред тога, цимет може помоћи у борби против мрава и других баштенских инсеката. Мирис цимета је прејак за ове штеточине, тако да можете мало посути око саме биљке да их одвратите. Исто важи и за мале животиње попут веверица и зечева. Чим осете јак мирис цимета, повући ће се.

Cvet idealan za svaku baštu: Uživa u suncu i vrućini, a može i bez vode

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке