Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како разликовати гнезда пчела, оса и стршљена?

Ако сте приметили најезду инсеката у свом дому или башти, постоје неки знаци који вам могу помоћи да откријете да ли је у питању гнездо пчела, оса или стршљена.
Фото: Pixabay/balouriarajesh

Иако је увек најбезбедније позвати стручњаке у оваквим ситуацијама, није лоше да знате тачно са којим инсектима имате проблем.

Како изгледа пчелиње гнездо?

Пчелиња гнезда се разликују у зависности од врсте пчеле у питању. На пример, неке врсте пчела ће се гнездити под земљом у малим хумкама које изгледају као гнезда мрава. Ако приметите пчеле како пузе и излазе из подземног гнезда, можда имате заразу пчела радилица, на пример.

Бумбари такође имају тенденцију да граде своја гнезда близу земље, на пример у компосту, саксијама за цвеће или испод пода. Гнезда бумбара се често праве од траве, лишћа, коре и воска. Међутим, ако имате посла са колонијом медоносних пчела, већа је вероватноћа да ћете их приметити како се гнезде у заштићеним подручјима.

Пчеле не воле да граде гнезда на отвореним местима, па их често налазимо у издубљеним стаблима или у пределу око крова.

Гнездо медоносне пчеле препознаћете по његовој хексагоналној ћелијској структури. Такође можете пронаћи пчелиње гнездо на вратима, баштенском зиду, гаражи или дрвету.

Како изгледа осиње гнездо?

За разлику од пчела, осе често граде гнезда на изложеним местима. Ако приметите велико гнездо инсеката које виси са гране дрвета или крова ваше баштенске шупе, можда имате посла са најездом оса.

Гнезда оса такође изгледају значајно другачије од пчелињих гнезда. То је зато што осе граде своја гнезда користећи дрвена влакна, што им даје сивкаст, папирнати изглед. Пошто су стршљени врста оса, они користе исту технику као и обичне осе када граде гнезда. Да бисте знали да ли имате посла са најездом стршљена или оса, потребно је да боље погледате који инсекти се крећу око гнезда.

Стршљени су знатно већи од обичних оса и имају црвенкасто, наранџасто тело уместо жутих и црних пруга, тако да их можете лако разликовати од других инсеката.

Da li vaše biljke brzo umiru? Jedan začin to može sprečiti

Преузмите андроид апликацију.