Objavljeno istraživanje pokazuje da jedno jaje dnevno pomaže u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Jaja su izvor holesterola, ali sadrže i veoma hranljive materije. Postoje kontradiktorni dokazi o tome da li je konzumacija jaja štetna ili zdrava za srce.
Ljudi koji konzumiraju jedno jaje dnevno imaju znatno manji rizik od srčanih bolesti i srčanog udara od ljudi koji mnogo ređe jedu jaja.
Da bi bolje razumeli procese koji utiču na zdravlje, autori nove studije su istraživali kako konzumacija jaja utiče na markere kardiovaskularnih bolesti u krvi.
Od 4.778 učesnika u studiji, od kojih je 3.401 imao neku vrstu kardiovaskularnih bolesti, a 1.377 ljudi nije.
Izmerili su metabolite u plazmi iz krvi pacijenata. Više od 20 vrsta metabolita je povezano sa nivoom konzumiranja jaja.
Analiza je pokazala da su ljudi koji su jeli jaja umereno imali veći nivo proteina u krvi kao i molekula koji pomažu u čišćenju holesterola iz krvnih sudova i štite od blokada koje mogu dovesti do srčanog udara.
Kod ljudi koji su jeli manje jaja, nivoi dobrih metabolita su bili niži, a nivoi štetnih metabolita viši, u poređenju sa ljudima koji su redovno jeli jaja.
Jednostavan način da smanjimo šećer: Promenite čestu dnevnu naviku
Preuzmite android aplikaciju.