Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једноставан начин да смањимо шећер: Промените честу дневну навику

Није лако смањити унос шећера.
Фото: Pexels/Alexander Grey

Имамо осећај да нам шећер храну чини укуснијом, па је некада заиста тешко да смањимо његов унос, посебно уколико то већ постала навика.

Према Америчком удружењу за срце, препоручена количина шећера за мушкарце је 36 грама, а за жене 24 грама, али се сматра да се на дневном нивоз конзумира много више. Превише шећера може да доведе до кардиоваскуларних болести и дијабетеса типа 2. Зато је најбоље да умерено уносимо.

Провера нутритивне вредности на упакованој храни може да помогне људима да донесу здравије изборе.

Како да смањимо унос шећера на здрав начин?
Избегавање напитака са шећером

– Најочитији корак је да се елиминишу пића са шећером из исхране, а замените их водом или водом са природним укусом са мало или без шећера – саветује др Марк Ј. Тагер.

Да ли сте знали да су пића на врху листе као извор додатог шећера? Према Америчком удружењу за срце, 47% наше потрошње додатног шећера долази од пића попут безалкохолних пића (25%), воћних сокова (11%), кафе/чаја (7%) и спортских/енергетских пића (3%). Грицкалице и слаткиши их блиско прате са 31%.

Може бити изазовно смањити унос шећера када конзумирате много упакованих производа. Стога, вођење рачуна о избору хране и пића може дугорочно помоћи вашем здрављу.

Десерти су укусни и одличан начин да се почастите. Међутим, већина њих нема високу нутритивну вредност, па ако жудите за шећером, можете да одаберете здравије опције као што су, свеже воће, грчки јогурт са циметом/воћем или тамна чоколада.

Ove „trendi“ namirnice nekada su se smatrale odvratnim

Преузмите андроид апликацију.