Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове „тренди“ намирнице некада су се сматрале одвратним

Ставови о храни се мењају изузетно брзо. И храна прати моду као и све остало на овом свету.
Фото: Pixabay/ShenXin

Све је више дебата о храни. Прича се о буреку са сиром, о исправности додавања кајмака у кување карбонара и многим другим гастрономским „гресима“. Али ставови о храни се мењају изузетно брзо. Не тако давно, намирнице које су данас познате као деликатесе сматрале су се ужасном и храном за најсиромашније људе и домаће животиње. У наставку сазнајте које су намирнице имале овакву судбину.

Јастог

Данас се јастог служи у луксузним ресторанима и многима је омиљени морски специјалитет. Међутим, када је северноамерички континент колонизован, јастога је било толико да су људи у међувремену досадили и постали храна за затворенике, сиромашне и стоку, а неки су их чак користили и као мамац за рибе. Тек у 19. веку имућнији слојеви открили су његове чари и од тада је познат као њихов први избор у ресторанима који служе специјалитете од морских плодова.

Пилећа крилца

Мало ко може да одоли сочним пилећим крилцима, посебно када се пеку на роштиљу. Не смета нам ни то што се потпуно испрљамо када их једемо рукама, јер другачије нема. Не тако давно, пилећа крилца су сматрана најгорим делом пилетине и коришћена су у најбољем случају за супе.

Кромпир

Када је кромпир донет у Европу из Новог света, становници старог континента нису га баш са одушевљењем прихватили и њиме су углавном давали свиње. Веровали или не, у Француској је средином 18. века чак било забрањено садити кромпир, јер се веровало да изазива губу. Тек када је француски апотекар пробао ову храну у заточеништву током Седмогодишњег рата и приметио да му не шкоди, а касније када је пуштен и о томе обавестио своје сународнике, кромпир је постао део француске кухиње.

Лосос

Популација лососа у Европи се брзо смањује. Данас је можда тешко поверовати, али ова риба је некада досадила Европљанима због своје доступности. Ствари су отишле толико далеко да су чак и слуге у својим уговорима са послодавцима назначиле да су вољни да једу оброке од лососа само ограничен број пута.

Bergamot poboljšava rad celog organizma

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке