Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da naučite decu da se nose sa stresnim situacijama?

Suočeni sa zahtevima koje moderno društvo zahteva od dece, važno je preduzeti mere za prevenciju stresa.
Foto: Pexels/Vic B

Školske obaveze koje deca imaju i pritisak kako bi se prilagodila okolini i društvenim standardima mogu da prouzrokuju stres.

Zbog toga roditelji moraju da nauče decu da se ponašaju asertivno u takvim situacijama. To je jedan od najvažnijih zadataka koji roditelji imaju pred sobom.

Ako primetite iznenadne promene raspoloženja ili ponašanja, vašem detetu će možda trebati posebna pažnja.

Razdražljivost i teskoba mogu da ukažu na stres

Ovo stanje se može manifestovati i gubitkom sna, nedostatkom apetita i motivacije. Ako primetite neke od ovih znakova, kao sredstvo prevencije trebalo bi da sprovedete sledeće strategije.

Usporite i smanjite pritisak u svakodnevnoj rutini

Deca koja su uvek u žurbi nikad nemaju vremena za mir. Pre nego što ih ujutru odvedete u školu, dajte im vremena da se mirno pripreme.

Započinjanje dana vikanjem, prigovaranjem i pretnjama nije put do opuštenog dana. Uverite se da je sve spremno za sledeći dan prethodne večeri, to će pomoći da jutra prođu mnogo mirnije.

Foto: Unsplash/Jordan Whitt
Vodite dijalog sa svojom decom kad god imate priliku

Važno je da znate da li postoji nešto u životima vaše dece što ih opterećuje. Pitajte ih da li im ide sve dobro u školi i društvu.

Naravno, ne možete da rešite svaki problem koji vaša deca imaju i to ne bi ni trebalo da pokušavate. Ali možete da im budete vodilja i da im pomognete da reaguju na odgovarajući način.

Ograničite njihovo učestvovanje u vannastavnim aktivnostima

Među roditeljima je sve veća tendencija da prijavljuju svoju decu na razne umetničke i sportske aktivnosti. Iako je negovanje interesa i talenata važno, takođe je bitno da im date vremena da jednostavno budu deca – slobodna i neopterećena.

Budite uzor asertivnog ponašanja

Najbolji način za odgajanje dece je korišćenje sopstvenog primera. Ako želite da vaša deca nauče da reaguju na zdrav način u situacijama koje ih stavljaju u iskušenje, najbolje je da se tako i sami ponašate.

Usadite im zdravu rutinu spavanja

Deca koja dovoljno spavaju i dobro se odmaraju manje su sklona stresu i bolje su pripremljena za obradu informacija na koje naiđu u školi.

Ograničite deci upotrebu tehnologija

Deca koja provode sate pred ekranom imaju veće šanse da pate od stresa. Neka se igraju na otvorenom i provede neko vreme daleko od TV-a, tableta i mobilnog telefona. Mališane ništa bolje neće opustiti od provođenja kvalitetnog vremena sa svojom porodicom.

Većina roditelja ne zna koji je najbezbedniji položaj u kojem trebaju bebe da spavaju

Preuzmite android aplikaciju.