Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да научите децу да се носе са стресним ситуацијама?

Суочени са захтевима које модерно друштво захтева од деце, важно је предузети мере за превенцију стреса.
Фото: Pexels/Vic B

Школске обавезе које деца имају и притисак како би се прилагодила околини и друштвеним стандардима могу да проузрокују стрес.

Због тога родитељи морају да науче децу да се понашају асертивно у таквим ситуацијама. То је један од најважнијих задатака који родитељи имају пред собом.

Ако приметите изненадне промене расположења или понашања, вашем детету ће можда требати посебна пажња.

Раздражљивост и тескоба могу да укажу на стрес

Ово стање се може манифестовати и губитком сна, недостатком апетита и мотивације. Ако приметите неке од ових знакова, као средство превенције требало би да спроведете следеће стратегије.

Успорите и смањите притисак у свакодневној рутини

Деца која су увек у журби никад немају времена за мир. Пре него што их ујутру одведете у школу, дајте им времена да се мирно припреме.

Започињање дана викањем, приговарањем и претњама није пут до опуштеног дана. Уверите се да је све спремно за следећи дан претходне вечери, то ће помоћи да јутра прођу много мирније.

Фото: Unsplash/Jordan Whitt
Водите дијалог са својом децом кад год имате прилику

Важно је да знате да ли постоји нешто у животима ваше деце што их оптерећује. Питајте их да ли им иде све добро у школи и друштву.

Наравно, не можете да решите сваки проблем који ваша деца имају и то не би ни требало да покушавате. Али можете да им будете водиља и да им помогнете да реагују на одговарајући начин.

Ограничите њихово учествовање у ваннаставним активностима

Међу родитељима је све већа тенденција да пријављују своју децу на разне уметничке и спортске активности. Иако је неговање интереса и талената важно, такође је битно да им дате времена да једноставно буду деца – слободна и неоптерећена.

Будите узор асертивног понашања

Најбољи начин за одгајање деце је коришћење сопственог примера. Ако желите да ваша деца науче да реагују на здрав начин у ситуацијама које их стављају у искушење, најбоље је да се тако и сами понашате.

Усадите им здраву рутину спавања

Деца која довољно спавају и добро се одмарају мање су склона стресу и боље су припремљена за обраду информација на које наиђу у школи.

Ограничите деци употребу технологија

Деца која проводе сате пред екраном имају веће шансе да пате од стреса. Нека се играју на отвореном и проведе неко време далеко од ТВ-а, таблета и мобилног телефона. Малишане ништа боље неће опустити од провођења квалитетног времена са својом породицом.

Većina roditelja ne zna koji je najbezbedniji položaj u kojem trebaju bebe da spavaju

Преузмите андроид апликацију.