Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Већина родитеља не зна који је најбезбеднији положај у којем требају бебе да спавају

Према новој студији, само 44 одсто родитеља ставља бебе да спавају у одговарајући положај.
Фото: Pixabay/adiretoriaeventos

Новопечени родитељи су скоро увек ужаснути многим правилима која долазе са бебама, посебно када су у питању рањиве и осетљиве новорођене бебе.

Правила и препоруке о храњењу, ношењу, купању и тако даље напредују. Бебе које спавају можда су на врху те листе, а недавна студија Америчке академије за педијатрију показала је да мање од 50 одсто родитеља поштује препоруке за безбедан сан бебе, а то је спавање на леђима.

Након испитивања 3.297 мајки, истраживачи су открили да је само 44 одсто ставило бебу у прави положај, а више од 50 одсто сматра да је за њихове бебе сигурније да спавају на боку или на стомаку.

Такође су научили да су нови родитељи под великим утицајем онога што раде други око њих, као што су чланови породице и пријатељи.

Педијатар Ив Колсон рекла је да није изненађена овим резултатима: „Ови налази нису неуобичајени. Такође смо пронашли факторе који су снажно повезани са положајем спавања, а укључују ставове, субјективне норме и перципирану контролу.“

Али, према др Колсону, рано родитељство је време када долази до засићења превише информација, а премало сна, и наглашава да не смемо заборавити чињеницу да свако има своје мишљење о томе шта би новопечени родитељи ‘требали’ да ураде.

Наравно, може бити тешко нешто увек радити као родитељ, али ово је важан подсетник да су, када је у питању здравље и безбедност, најважнији савет лекари и стручњаци који родитељима дају јасне и тачне смернице .

Кључни савети за здравље дечијих зубића

Преузмите андроид апликацију.