Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кључни савети за здравље дечијих зубића

Стварање здравих навикa почиња још од најранијих дана.
Фото: Unsplash/Alvin Mahmudov

Здравље бебиних зуба не почиње када они никну, већ се здрављем бебиних зубића треба бавити док је беба још у мамином стомаку. Здраве навике мајке утицаће и на здравље бебе.

Када се прича о здрављу зуба, будуће мајке не треба да забораве на чињеницу да је потребно посетити стоматолога бар два пута током овог периода.

Прва посета стоматологу треба да буде у првом тромесечију трудноће. Тада треба да се санирају пре свека евентуални каријеси или упала десни уколико постоји.

Неадекватна хигијена усне дупље доводи до накупљања бактерија што су главни изазивачи каријеса, упаљених десни.
Фото: Pexels/Cottonbro

Бактерије намножене у усној дупљи се брзо шире по организму, што може изазвати оштећења на другим органима.

Последње тромесечије такође треба да је резервисано за посету стоматологу који ће дати будућој мајци информације о нези бебиних зубића.

Родитељи треба да су упознати са одржавањем хигијене бебине усне дупље од најмлађих дана бебе. Избор варалице такође је јако битан, јер уколико се користи неадекватна, може бити узрок каснијим поремећају вилице и зуба.

Предности дојења су велике, и када је правилан развој вилице у питању, дојење тада заузима високо место.

Када се користе дуде варалице, оне морају бити адекватног облика, који неће проузроковати неправилан раст и развој вилице бебе.

Пљоснати део дуде не сме да притиска бебино непце. Тако ће се спречити настанак отвореног загрижаја, као и неправилна поставка зуба у вилици.

Фото: Pexels/Antoni Shkraba

Бочна крилца на дуди треба да усмеравају притисак сисања на вилицу, уместо на непце, те ће тако вилични лук добити правилан заобљени облик.

Такође, јако је битно да се дуда правилно одржава како би се избегао развој лоших бактерија.

Између 6 и 8 месеца почиње период ницања првих зубића. Овај период зна да буде изузетно мучан како за бебу, тако и за родитеље. Тада на сцену ступа глодалица која ће олакшати болове и налагоду код бебе.

Поред дојења, избора варалице и глодалице, за здраве зубиће је јако битна и исхрана. Са појавом првог зубића, јавља се и могућност развоја патогена у бебиној усној дупљи.

Зато треба повести рачуна да бебина исхрана буде регулисана и здрава, а да се лоше навике попут конзумирања шећера, заслађених пића и сл.у што већој мери смање.

Од најранијих дана потрудите се да дете прање зуба не доживљава као обавезу.
Фото: Pexels/Mart production

Дајте детету да се игра са четкицом за зубе још и пре ницања зибића. Нека је жваћка, тако ће се постепено навићи на њу, па се неће опирати када први зубић никне. Прање зубића преузимају родитељи све док дете не развије потпуно моторичке функције.

Када бирате четкицу за вашу бебу, нека она буде са меким влакнима, заобљена и гумена, са малом главом.

Постоје пасте за дечије зубиће које неће шкодити ни малим бебама. Оне немају натријум флоуриде и најчешће су са неким укусом који деца воле.

Овакве пасте у себи садрже ензиме који подржавају природну заштитну улогу пљувачке и тако помажу у заштити глеђи зубића.

Будите добар пример свом детету и покажите му да одржавање хигијене зуба је важна, али исто тако и одласци код стоматолога који ће помоћи да зубићи буду лепи и здрави.

Ovako se dete neće plašiti zubara – prva poseta stomatologu

Преузмите андроид апликацију.