Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Овако се дете неће плашити зубара – прва посета стоматологу

Прва посета детета стоматолошкој ординацији је изузетно важна јер, уколико се адекватно испланира, може бити добра основа за очување дететовог оралног здравља. Зато је изузетно важно да дете први пут дође у ординацију са здравим зубима и устима, док нема стоматолошке проблеме.
Фото: Pexels/Nadezda Moryak
Први одлазак код зубара – без детета

Поред стоматолога и његовог тима, значајно место у планирању прве посете имају сами родитељи. Било би добро да родитељи посете стоматолога пре него што доведу дете у ординацију, како би добили прецизна упутства о припреми детета и савете како да утичу на очување здравља дететових уста и зуба.

Заправо још током трудноће је веома важно одрадити детаљан стоматолошки преглед мајке, санирати евентуалне проблеме и упутити је у важност оралног здравља, како ње тако и њеног будућег детета.

Фото: Pexels/MM dental
Ординација: место за истраживање

Прва посета детета треба да буде прецизно испланирана, припремљена и спроведена, као би представљала пријатно искуство за дете. Дете ће имати прилику да упозана нову средину, стоматолошку ординацију и чланове радног тима. То детету може бити веома занимљиво.

Важно је да прва посета протекне у опуштеној атмосфери и представља позитивно искуство за дете. Значај прве посете огледа се у томе да деца која су имала први сусрет са стоматологом у позитивној атмосфери касније много лакше, боље, са већом сигурношћу и мање страха прихватају евентуални стоматолошки третман, и касније радије долазе на редовне контроле.

Упознавање са стоматологом: разговор и савети

Прва посета не би требала да траје дуго. Најбоље би били да буде посвећена упознавању стоматолога са дететом, разговору о здрављу уста и зуба и давању смерница за његово очување.

Стоматолог може детету показати опрему и инструменте, на занимљив и њему прилагођен начин, провозати га на столици, детаљно прегледати уста и зубе детета, проверити да ли постоји неки потенцијални проблем, показати родитељима како да правилно перу дечије зубиће и десни и дати одговоре на евентуална питања. Током прве посете, стоматолог може и уклонити детету наслаге са зуба.

Фото: Pexels/MM dental
Бол као непријатно искуство

Међутим, уколико се деси да дете први пут у ординацију дође због бола, стоматолог му мора указати помоћ. То често доводи до непријатних искустава и остаје у ружном сећању које их прати и када одрасту па избегавају стоматолога и касније. С тога би требало дете довести у ординацију док до овога не дође. Предлаже се да већ око првог рођендана дете посети зубара.

Став родитеља – став детета
Фото: Pexels/Kamaji Ogino

Родитељи, рођаци и пријатељи никада не смеју пред децом износити своја непријатна искуства из стоматолошке ординације, а посебно не би требали да их застрашују и плаше зубаром, ињекцијама итд.

То може имати далекосежне негативне последице на став детета према стоматолошком третману.

Са друге стране, позитивни примери умногоме доприносе сигурности детета, као и бољем прихватању стоматолошких интервенција од стране детета. Деца често опонашају родитеље, с тога је важно да сами родитељи имају адекватан став према оралном здрављу и да дају лични пример детету.

Приликом разговора са дететом пре посете зубару, треба му смирено, сталожено и полако објаснити где и због чега ће се ићи. Никако не би требало лагати и обмањивати дете.

Веома је важно одвојити довољно времена за навикавање детета на посете стоматологу и не сматрати ово време изгубљеним. Све то има за циљ обезбеђивање пријатног третмана, прихватање стоматолошких интервенција од стране детета, јер му се тиме обезбеђује добро орално здравље током целог живота.

Kako da vaše dete bude mentalno jako i srećno. Koristite ove metode vaspitanja.

Преузмите андроид апликацију.