Početna > Život i stil
Život i stil

Ključni saveti za zdravlje dečijih zubića

Stvaranje zdravih navika počinja još od najranijih dana.
Foto: Unsplash/Alvin Mahmudov

Zdravlje bebinih zuba ne počinje kada oni niknu, već se zdravljem bebinih zubića treba baviti dok je beba još u maminom stomaku. Zdrave navike majke uticaće i na zdravlje bebe.

Kada se priča o zdravlju zuba, buduće majke ne treba da zaborave na činjenicu da je potrebno posetiti stomatologa bar dva puta tokom ovog perioda.

Prva poseta stomatologu treba da bude u prvom tromesečiju trudnoće. Tada treba da se saniraju pre sveka eventualni karijesi ili upala desni ukoliko postoji.

Neadekvatna higijena usne duplje dovodi do nakupljanja bakterija što su glavni izazivači karijesa, upaljenih desni.
Foto: Pexels/Cottonbro

Bakterije namnožene u usnoj duplji se brzo šire po organizmu, što može izazvati oštećenja na drugim organima.

Poslednje tromesečije takođe treba da je rezervisano za posetu stomatologu koji će dati budućoj majci informacije o nezi bebinih zubića.

Roditelji treba da su upoznati sa održavanjem higijene bebine usne duplje od najmlađih dana bebe. Izbor varalice takođe je jako bitan, jer ukoliko se koristi neadekvatna, može biti uzrok kasnijim poremećaju vilice i zuba.

Prednosti dojenja su velike, i kada je pravilan razvoj vilice u pitanju, dojenje tada zauzima visoko mesto.

Kada se koriste dude varalice, one moraju biti adekvatnog oblika, koji neće prouzrokovati nepravilan rast i razvoj vilice bebe.

Pljosnati deo dude ne sme da pritiska bebino nepce. Tako će se sprečiti nastanak otvorenog zagrižaja, kao i nepravilna postavka zuba u vilici.

Foto: Pexels/Antoni Shkraba

Bočna krilca na dudi treba da usmeravaju pritisak sisanja na vilicu, umesto na nepce, te će tako vilični luk dobiti pravilan zaobljeni oblik.

Takođe, jako je bitno da se duda pravilno održava kako bi se izbegao razvoj loših bakterija.

Između 6 i 8 meseca počinje period nicanja prvih zubića. Ovaj period zna da bude izuzetno mučan kako za bebu, tako i za roditelje. Tada na scenu stupa glodalica koja će olakšati bolove i nalagodu kod bebe.

Pored dojenja, izbora varalice i glodalice, za zdrave zubiće je jako bitna i ishrana. Sa pojavom prvog zubića, javlja se i mogućnost razvoja patogena u bebinoj usnoj duplji.

Zato treba povesti računa da bebina ishrana bude regulisana i zdrava, a da se loše navike poput konzumiranja šećera, zaslađenih pića i sl.u što većoj meri smanje.

Od najranijih dana potrudite se da dete pranje zuba ne doživljava kao obavezu.
Foto: Pexels/Mart production

Dajte detetu da se igra sa četkicom za zube još i pre nicanja zibića. Neka je žvaćka, tako će se postepeno navići na nju, pa se neće opirati kada prvi zubić nikne. Pranje zubića preuzimaju roditelji sve dok dete ne razvije potpuno motoričke funkcije.

Kada birate četkicu za vašu bebu, neka ona bude sa mekim vlaknima, zaobljena i gumena, sa malom glavom.

Postoje paste za dečije zubiće koje neće škoditi ni malim bebama. One nemaju natrijum flouride i najčešće su sa nekim ukusom koji deca vole.

Ovakve paste u sebi sadrže enzime koji podržavaju prirodnu zaštitnu ulogu pljuvačke i tako pomažu u zaštiti gleđi zubića.

Budite dobar primer svom detetu i pokažite mu da održavanje higijene zuba je važna, ali isto tako i odlasci kod stomatologa koji će pomoći da zubići budu lepi i zdravi.

Ovako se dete neće plašiti zubara – prva poseta stomatologu

Preuzmite android aplikaciju.