Jaja su jedna od najčešćih namirnica za doručak.
Oni su dobar izvor proteina, zdravih masti i vitamina, ali način na koji ih jedete može biti štetan po vaše zdravlje.
Suprotno nekim verovanjima, jaja su veoma zdrava, a kokošje jaje prosečne veličine sadrži oko 72 kalorije, sedam grama proteina, oko pet grama masti i odličan je izvor folata i vitamina D.
Posebno se ističe jedinjenje holin koje se nalazi u jajima, koje pomaže u izgradnji jakih ćelijskih membrana, a dobro je i za razvoj našeg mozga jer može sprečiti depresiju, gubitak pamćenja i anksioznost.
Jaja takođe sadrže riboflavin, gvožđe, cink, fosfor i vitamine A, B6 i B12. Takođe, želela je da ukaže na mit da prekomerna konzumacija jaja može povećati nivo holesterola.
Svakodnevna konzumacija ovih namirnica pomaže u smanjenju masnih naslaga na stomaku.
Međutim, nutricionisti upozoravaju da postoje dve stvari na koje moramo da pazimo dok kuvamo jaja ujutru jer bi to moglo negativno da utiče na naše zdravlje.
Prvi je očigledniji, i to je ono sa čime ih kombinujemo.
Doktori upozoravaju da budete oprezni kada se jaja kombinuju sa mesom za doručak sa visokim sadržajem natrijuma i zasićenim mastima, kao što je kobasica, jer prerađeno meso nosi čitav niz zdravstvenih rizika koji se lako akumuliraju ako su deo vaše redovne rutine.
Takođe upozoravaju da je važno da kuvate jaja sa visokokvalitetnom masnoćom.
Savetuje se da pržite jaja sa visokokvalitetnim mastima kao što je organski puter.
Preuzmite android aplikaciju.