Јаја су једна од најчешћих намирница за доручак.
Они су добар извор протеина, здравих масти и витамина, али начин на који их једете може бити штетан по ваше здравље.
Супротно неким веровањима, јаја су веома здрава, а кокошје јаје просечне величине садржи око 72 калорије, седам грама протеина, око пет грама масти и одличан је извор фолата и витамина Д.
Посебно се истиче једињење холин које се налази у јајима, које помаже у изградњи јаких ћелијских мембрана, а добро је и за развој нашег мозга јер може спречити депресију, губитак памћења и анксиозност.
Јаја такође садрже рибофлавин, гвожђе, цинк, фосфор и витамине А, Б6 и Б12. Такође, желела је да укаже на мит да прекомерна конзумација јаја може повећати ниво холестерола.
Свакодневна конзумација ових намирница помаже у смањењу масних наслага на стомаку.
Међутим, нутриционисти упозоравају да постоје две ствари на које морамо да пазимо док кувамо јаја ујутру јер би то могло негативно да утиче на наше здравље.
Први је очигледнији, и то је оно са чиме их комбинујемо.
Доктори упозоравају да будете опрезни када се јаја комбинују са месом за доручак са високим садржајем натријума и засићеним мастима, као што је кобасица, јер прерађено месо носи читав низ здравствених ризика који се лако акумулирају ако су део ваше редовне рутине.
Такође упозоравају да је важно да кувате јаја са висококвалитетном масноћом.
Саветује се да пржите јаја са висококвалитетним мастима као што је органски путер.
Преузмите андроид апликацију.