Početna > Putovanja
Putovanja

Gradovi koji nisu prestonice, ali su vredni posete

Znamo, svi putevi vode u Rim, ali neki bi ipak trebalo da vode i u… Kaljari!

Predstavljamo vam evropske gradove koji nisu prestonice, ali bez obzira na to zaslužuju da budu na mapi vaših budućih putovanja, što zbog jedinstvene atmosfere, zanimljive arhitekture ili istorijskog značaja.

1. Gent (Belgija)

 

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Do skoro najbolje čuvana tajna Belgije, Gent polako ali sigurno postaje ozbiljna konkurencia Briselu. Ovaj grad sa kanalima, cvećem na sve strane i srednjevekovnom arhitekturom, izgleda kao naslikan, suviše lep da bi bio stvaran. Ipak, Gent jeste stvaran, i osim fotogeničnošću, izdvaja se i zahvaljujući i brojnim vintidž radnjama, veganskim restoranima, harmoničnim sinergijama modernog i prastarog. 

Savet: Posetite socijalni restoran otvoren u nekadašnjoj crkvi – Parnassus. U njemu se zapošljavaju isključivo ljudi koji iz nekog razloga već dugo ne mogu da se zaposle (izbeglice, bivši zatvorenici..), hrana je ukusna i jeftina, a ambijent ostavlja bez daha.

2. Porto (Portugal)
Foto: Pixabay/Nuno Lopes

Zahvaljujući gentrifikaciji i najezdama turista u Lisabonu, fokus putnika se polako prebacio na Porto, drugi najveći grad Portugala. Porto je ostao koliko toliko autentičan, a pritom nudi beskrajne kulturne sadržaje, te je sada grad broj jedan za posetiti u Portugalu. Prestonica istoimenog vina, išpartana štrikovima sa kog mirišu sveže oprani peškiri i fudbalski dresovi, nudi sunčane dane sve do decembra, svežu ribu, relativno niske cene i atmosferu kakva se retko gde pronalazi. 

Foto: Unsplash/nick-karvounis

Savet: Svratite na pijacu Boljao, gde prodavačice gađaju paradajzom predsedničke kandidate i isprobajte, negde uz reku, koktele od porto vina.

3. Bon (Nemačka)
Foto: Pixabay/Ahundt

Mnogo atrakcija čini Bon, koji je jedan od najstarijhi gradova u Nemačkoj, vrednim posete. To je Betovenov rodni grad i privremena prestonica zapadne Nemačke, a nudi posetiocima dvorce iz bajki, rimske iskopine, krstarenje Rajnom, odlične muzeje i – fabrički autlet Haribo bombona!

Savet: Bon posetite u proleće, kada u starom gradu cvetaju trešnje. Ulice Heerstrasse i Breite transformišu se u ružičaste tunele, a fotografi iz celog sveta dolaze da ovekoveče ovaj prelepi prizor.

4. Istanbul (Turska)
Foto: Pixabay/Sulox 32

Nekadašnja prestonica rimkog, vizantijskog i osmanskog carstva danas je najveći grad u Turskoj, ali ne i njen glavni grad. Šesnaest miliona stanovnika. 125 hiljada mačaka. Dve hiljade bioskopa. Tri hiljade džamija. Tri stotine i četrnaest kalorija u parčetu baklave. Ovaj grad na dva kontinenta i geografski i kulturološki predstavlja sudar istoka i zapada, a Napoleon je jednom rekao da, kada bi ceo svet bio jedna zemlja, Istanbul bi bio glavni grad te zemlje. Malo je reći da ga vredi posetiti.

Savet: probajte sveže ceđeni sok od nara koji se u Istanbulu prodaje na ulici.

5. Kaljari (Italija)
Foto: Unsplash/Laura Lugaresi

Kaže se da svi putevi vode u Rim, ali što se nas tiče, neki bi trebalo da vode i u – Kaljari. Dok je sever Sardinije rezervisan za džet set, jug i Kaljari su kao zaustavljeni u vremenu i savršena su destinacija za putnike koji u isto vreme žele kontakt sa prirodom, nesvakidašnji gurmanski doživljaj i kulturne sadržaje.

Savet: Potražite flamingose! Na stotine njih živi u blizini plaže Poetto, u Molentargius parku.

Autor teksta: N. G. (2018)

Najlepša sela u Evropi

Preuzmite android aplikaciju.