Почетна > Путовања
Путовања

Најлепша села у Европи

Посета малим селима приликом путовања може бити освежавајућа промена, али и начин да се упознамо са најаутентичнијим обележјима одређене културе.

Европа је континент диверзитета, па се тако и њена села разликују по много чему – од норвешких са црвеним кућицама на ободима фјордова, преко немачких која као да су изашла из бајке браће Грим, па до оних на југу Европе, где се мирно живи у сенци стабала окићених наранџама.

Иако је избор тежак и субјективан, представљамо вам пет европских села која вреди посетити.

Халштат, Аустрија
Фото: Pixabay/Julius Silver

Смештен између високих стрмих планина и истоименог алпског језера, Халштат, село у централној Аустрији од свега 800 становника, сваке године прими чак милион туриста. Ово сеоце изгледа толико беспрекорно да више личи на сценографију за романтични филм него на место у ком људи заиста живе.

Већина активности одвија се поред језера, одакле се пружа очаравајући поглед на планине, а шарене дрвене кућице се огледају у води. О привлачности Халштата говори чињеница да су у Кини сазидали савршену копију овог села, у природној величини.

Халштат има дугу историју будући да је, упркос својој неприступачности, регија насељења вековима пре нове ере првенствено природних богатстава од којих се издваја налазиште соли. Због историјског значаја и лепоте архитектуре UNESCO га је препознао као светску баштину 1997. године.

Почитељ, Босна и Херцеговина

На левој обали зелене Неретве, окружен природним лепотама дивље Херцеговине, налази се малени Почитељ, село у ком се у јединственој фузији сударају отоманско царство и медитерански дух.

Фото: Shutterstock/Danita Delimont

Урбанистички организован као амфитеатар са погледом на реку, са трошним каменим кућама међу којима извирује дрвеће и жбуње, Почитељ је изузетно фотогеничан из далека, али и једнако привлачан када се запутимо у шетњу његовим средњевековним улицама.

Иако је село било оштећено у рату 1993. године, најважнији објекти су обновљени, укључујући лепу џамију Хаџи Алије из 16. века.

Манарола, Италија
Фото: Unsplash/Ivan Franco Bottoni

Село осунчаних шарених кућица начичканих на стени, Манарола, једно је од чувених “пет земаља” (итал. Cinque terre) на лигурској обали Италије, а ако је судећи по мишљењу локалаца, најстарије и најлепше од свих пет.

По последњем попису становништва ово рибарско село имало је 353 становника. Упркос томе што је мала, Манарола нуди разноврсне опције за одмор.

Од детокса од гужве и буке (додуше ван сезоне), преко бројних опција за хајкинг у природи или међу виноградима, па до уживања у погледу на море, уз слатко локално вино Sciacchetera.
Фото: Shutterstock/Sanga park

Овде нема семафора и саобраћаја, а уместо аутомобила у главној улици “паркирани” су чамци. Пет села, обала и околна брда су део Националног парка Cinque terre и под UNESCO заштитом су од 1997. године.

Хусавик, Исланд

Са живописном луком и 2300 становника, Хусавик је најстарије насеље на Исланду. Дуги низ година живео је захваљујући лову на китове, а тек се недавно прославио и као престоница посматрања китова (“whalewatching”). Због овога, али и атрактивне архитектуре и локације уз сам арктички круг привлачна је дестинација за путнике у потрази за другачијим авантурама.

Фото: Shutterstock/Canadastock
Иако већина Исланђана твди да не једе месо кита, они се на Исланду и даље лове, па чак и ако припадају угроженим врстама. С друге стране, све више се увиђа значај овух животиња те у Хусавику постоји и музеј чији је циљ едукација посетилаца на тему китова у дивљини.

Овде можете видети и костур плавог кита у природној величини, а уколико истог желите да видите уживо, у природном станишту, понуде локалних агенција су бројне. Делфини и други, мањи китови дођу као бонус.

Уколико вам је Исланд примамљива туристичка дестинација, занимљиве атракције можете погледати ОВДЕ

Кадакес, Шпанија

Подно дивљег рта и парка природе Cap de Creus у Каталонији бели се Кадакес, сеоце умивено кобалтним водама Средоземног мора. Некада омиљена летња дестинација Салвадора Далија налази се на око два сата вожње од Барселоне, а у њој су радо боравили и сликари Пикасо и Миро као и песник Фредерико Гарсија Лорка.

Фото: Shutterstock/Iryna Kalamurza

Маркес га у својој причи “Трамонтана” описује као најлепше и најочуваније село шпанске Costa Brave, што са својим уредним белим кућама, вијугавим уличицама и лепом луком и данас јесте.

Кадакес је ушушкан у стеновитом заливу, и са свега 2700 становника, одлична је опција за бег из френетичне Барселоне. Атмосфера у селу је у исто време софистицирана и боемска, а сенка дуге и богате историје је свеприсутна.

У Далијевој кући сада се налази музеј, а уз обалу стоји и скулптура овог уметника у карактеристичној пози. Она данас често служи као уобичајно место састанка.

Аутор текста: Н. Кошта

Ако волите прелепе плаже, обавезно посетите и ову дестинацију

 

Преузмите андроид апликацију.