Почетна > Путовања
Путовања

“Златни круг”: Исланд за почетнике

Надимак Исланда, “земља ватре и леда”, можда звучи као клише, међутим, то јесте и најкраћи реалан опис овог јединственог острва. Исланд, залеђена стена у северном Атлантику, прошарана црним путевима магме, место је сусрета две помало завађене тектонске плоче, где земља може у сваком тренутку да се расцепи и штрцне лаву, а вулкан искашље пепео и поремети авионски саобраћај и хиљадама километара далеко.
Фото: Pexels/Rudolf Kirchner

“Златни круг” представља лако доступну туристичку туру и први скуп атракција који обилазе туристи када стигну у земљу најсеверније престонице Европе. То је устаљена рута која повезује бројне природне атракције на Исланду. Неке од њих су Национални парк Тингвелир (Þingvellir), геотермално подручје Гејзир (Geysir), водопада Гулфос (Gullfoss) и вулканско језеро Керид. Ова кружна тура дуга је нешто мање од 230 километара и обично се изводи у једном дану, с обзиром да је прва атракција удаљена свега педесетак километара од Рејкјавика.

Иако дуж “Златног круга” постоји много занимљивих станица, ово су четири најпознатије.

Тингвелир – први национални парк на Исланду

Обично је прва станица “Златног круга” национални парк Тингвелир, место древног парламента Викиншке заједнице. Осим што је геолошко жариште, јер баш ту се спајају две тектонске плоче, он је и најважнија историјска локација на Исланду, будући да је имао централну улогу у борби за независност Исланда. Овде су Исланђани прогласили независност од Данске и одлучили да прихвате хришћанство.

Фото: Unsplash/Tom Podmore
Због свега тога, Тингвелир се сматра родним и самим тим “најсветијим” местом нације. Године 2004. проглашен је UNESCO светском баштином, описаном као место с „дубоким историјским и симболичким асоцијацијама за становнике Исланда“.

Осим историјске важности, Тингвелир је једно од ретких места на свету на којем се може шетати пукотином између северноамеричке и евроазијске тектонске плоче. Они најхрабрији, отпорни на хладну воду, могу чак и заронити између њих.

Подручје врућих извора Гејзир и Строкур

Друга и вероватно најзабавнија станица у “Златном кругу” је врло активно подручје врела Гејзир, по коме су остали гејзири иначе и добили име. На овом локалитету посетиоци имају јединствену могућност да ходају међу узаврелим блатњавим јамама са језерцима која испаравају сумпорну пару, али и да их попрска експлозија неког од гејзира.

Фото: Unsplash/Willian Justen de Vasconcellos

Иако личе на вештичије лонце, научно објашњење за ову појаву нема везе са бајкама, те каже да се вода из барице која полако тоне кроз земљу претвори у пару када стигне до резервоара лаве, а затим због великог притиска буде избачена напоље.

Ове “експлозије” могу бити врло мале, од свега неколико центиметара, међутим, у случају најактивнијег гејзира Строкур ерупције досежу чак и до 80 метара у вис.

Строкур је уједно и најактивнији гејзир, те поздравља посетиоце својом џиновском фонтаном на сваких шест до десет минута.

Фото: Unsplash/Seongkwang Ji

Гејзир центар у склопу “Златног круга” нуди изложбе и информативне презентације током целе године, а улаз је бесплатан. Тешко је рећи колико је времена потребно да се локалитет посети јер је привлачност ерупција готово магична те посетиоци сатима одлажу одлазак, како би још једном видели “још само следећу”.

Гулфос водопади

На само десетак минута од Гејзира налази се моћни комплекс водопада Гулфос. Гулфос у преводу значи “Златни водопад” и по њему је читав “Златни круг” и добио име.

Фото: Unsplash/Laila Gebhard

Оно што видимо на фотографијама док се припремамо за пут не дочарава ни делић невероватних сила природе које представља овај водопад. Пре свега, немогуће је приказати Гулфос на једној фотографији, јер ће, осим његове димензије, увек недостајати и заглушујућа бука и огромна сила с којом се вода слива.

Свуда око водопада постоје стазе, те се он може сагледати из много различитих углова, а велике су шансе да буде “украшен” и понеком дугом.

Керид вулканско језеро
Фото: Unsplash/Vivek Kumar

У повратку ка Рејкјавику обавезна станица је Керид – језеро које се налази у вулканском кратеру. Језеро је сафирно плаве боје, а окружују га црвене вулканске стене и зелена маховина што читав призор чини надреалним, као и много тога на Исланду. Зими је језеро смрзнуто и служи као клизалиште за највеће авантуристе.

Поларни светлосни спектакл– аурора бореалис

 

Аутор текста: Н. Кошта

 

Преузмите андроид апликацију.