Почетна > Путовања
Путовања

Градови који нису престонице, али су вредни посете

Знамо, сви путеви воде у Рим, али неки би ипак требало да воде и у… Каљари!

Представљамо вам европске градове који нису престонице, али без обзира на то заслужују да буду на мапи ваших будућих путовања, што због јединствене атмосфере, занимљиве архитектуре или историјског значаја.

1. Гент (Белгија)

 

Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

До скоро најбоље чувана тајна Белгије, Гент полако али сигурно постаје озбиљна конкуренциа Бриселу. Овај град са каналима, цвећем на све стране и средњевековном архитектуром, изгледа као насликан, сувише леп да би био стваран. Ипак, Гент јесте стваран, и осим фотогеничношћу, издваја се и захваљујући и бројним винтиџ радњама, веганским ресторанима, хармоничним синергијама модерног и прастарог. 

Савет: Посетите социјални ресторан отворен у некадашњој цркви – Parnassus. У њему се запошљавају искључиво људи који из неког разлога већ дуго не могу да се запосле (избеглице, бивши затвореници..), храна је укусна и јефтина, а амбијент оставља без даха.

2. Порто (Португал)
Фото: Pixabay/Nuno Lopes

Захваљујући гентрификацији и најездама туриста у Лисабону, фокус путника се полако пребацио на Порто, други највећи град Португала. Порто је остао колико толико аутентичан, а притом нуди бескрајне културне садржаје, те је сада град број један за посетити у Португалу. Престоница истоименог вина, ишпартана штриковима са ког миришу свеже опрани пешкири и фудбалски дресови, нуди сунчане дане све до децембра, свежу рибу, релативно ниске цене и атмосферу каква се ретко где проналази. 

Фото: Unsplash/nick-karvounis

Савет: Свратите на пијацу Бољао, где продавачице гађају парадајзом председничке кандидате и испробајте, негде уз реку, коктеле од порто вина.

3. Бон (Немачка)
Фото: Pixabay/Ahundt

Много атракција чини Бон, који је један од најстаријхи градова у Немачкој, вредним посете. То је Бетовенов родни град и привремена престоница западне Немачке, а нуди посетиоцима дворце из бајки, римске ископине, крстарење Рајном, одличне музеје и – фабрички аутлет Харибо бомбона!

Савет: Бон посетите у пролеће, када у старом граду цветају трешње. Улице Heerstrasse и Breite трансформишу се у ружичасте тунеле, а фотографи из целог света долазе да овековече овај прелепи призор.

4. Истанбул (Турска)
Фото: Pixabay/Sulox 32

Некадашња престоница римког, византијског и османског царства данас је највећи град у Турској, али не и њен главни град. Шеснаест милиона становника. 125 хиљада мачака. Две хиљаде биоскопа. Три хиљаде џамија. Три стотине и четрнаест калорија у парчету баклаве. Овај град на два континента и географски и културолошки представља судар истока и запада, а Наполеон је једном рекао да, када би цео свет био једна земља, Истанбул би био главни град те земље. Мало је рећи да га вреди посетити.

Савет: пробајте свеже цеђени сок од нара који се у Истанбулу продаје на улици.

5. Каљари (Италија)
Фото: Unsplash/Laura Lugaresi

Каже се да сви путеви воде у Рим, али што се нас тиче, неки би требало да воде и у – Каљари. Док је север Сардиније резервисан за џет сет, југ и Каљари су као заустављени у времену и савршена су дестинација за путнике који у исто време желе контакт са природом, несвакидашњи гурмански доживљај и културне садржаје.

Савет: Потражите фламингосе! На стотине њих живи у близини плаже Poetto, у Молентаргиус парку.

Аутор текста: Н. Г. (2018)

Najlepša sela u Evropi

Преузмите андроид апликацију.