Ako se redovno konzumiraju, sardine mogu da doprinesu poboljšanju organizma.
Iako ih mnogi ne vole, sardine su zapravo izuzetno zdrave, te je preporučljivo da ih konzumirate. Iako nutricionisti ističu da konzervirana hrana nije dobra po zdravlje, za sardinu to nije slučaj.
Sardine su pune važnih hranljivih materija i kao takve su na prvom mestu kad je reč o ishrani, prema rečima dr Džoša Aksa. Sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena.
Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:
191 kalorija
22,7 grama proteina
10,5 grama masti
8,2 mikrograma vitamina B12
48,5 mikrograma selena
250 jedinica vitamina D
451 miligram fosfora
351 miligram kalcijuma
4,8 miligrama niacina
2,7 miligrama gvožđa
365 miligrama kalijuma
35,9 miligrama magnezijuma
0,2 miligrama bakra
1,9 miligrama vitamina E
0,2 miligrama vitamina B6
1,2 miligrama cinka
Pored toga, sardina još i:
1. Obiluju omega 3-masnim kiselinama
Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i ERA i DHA – dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.
Studije pokazuju da konzumiranje hrane kao što je sardina koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Takođe, povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.
2. Čuva zdravlje kostiju
Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.
3. Čuva zdravlje tiroidne žlezde
Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.
4. Obezbeđuje telu dovoljnu količinu vitamina B12
Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštecćenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje celog organizma.
5. Smanjuje apetit
Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.
6. Kontroliše nivo šećera u krvi
Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji deluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi.
Kombinovanje hrane sa visokim udijelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može da uspori oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.
Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin.
7. Poboljšava izgled kože
Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.
Jedna krvna grupa ima veći rizik od moždanog udara, tvrde naučnici
Preuzmite android aplikaciju.