Ако се редовно конзумирају, сардине могу да допринесу побољшању организма.
Иако их многи не воле, сардине су заправо изузетно здраве, те је препоручљиво да их конзумирате. Иако нутриционисти истичу да конзервирана храна није добра по здравље, за сардину то није случај.
Сардине су пуне важних хранљивих материја и као такве су на првом месту кад је реч о исхрани, према речима др Џоша Акса. Сардине спадају у врло моћне чуваре здравља због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена.
Једна порција сардине од око 75 грама садржи отприлике:
191 калорија
22,7 грама протеина
10,5 грама масти
8,2 микрограма витамина Б12
48,5 микрограма селена
250 јединица витамина Д
451 милиграм фосфора
351 милиграм калцијума
4,8 милиграма ниацина
2,7 милиграма гвожђа
365 милиграма калијума
35,9 милиграма магнезијума
0,2 милиграма бакра
1,9 милиграма витамина Е
0,2 милиграма витамина Б6
1,2 милиграма цинка
Поред тога, сардина још и:
1. Обилују омега 3-масним киселинама
Сардине су један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕРА и DHA – две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултира побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести.
Студије показују да конзумирање хране као што је сардина која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности. Такође, повољно делују на здравље срца, а доказано је да снижавају ниво холестерола и триглицерида.
2. Чува здравље костију
Због велике количине калцијума, сардине могу да вам помогну да сачувате здравље костију.
3. Чува здравље тироидне жлезде
Селен и јод су у синергији и основни су састав сардине. Селен је неопходан за добар рад тироидне жлезде.
4. Обезбеђује телу довољну количину витамина Б12
Недостатак витамина Б12 може изазвати симптоме попут оштецћења нерава, оштећења менталне функције, потешкоће у снабдевању ћелија кисеоником и хронични умор. Редовном конзумацијом сардине, надоместићете недостатак овог витамина који је кључан за правилно функционисање целог организма.
5. Смањује апетит
Врло храњива намирница која ће вам обезбедити осећај ситости и до неколико сати.
6. Контролише ниво шећера у крви
Сардине су препуне здравих масти и протеина, који делују на успоравање апсорпције шећера у крви.
Комбиновање хране са високим удијелом протеина и масти, попут сардина, са угљеним хидратима може да успори ослобађање глукозе (шећера) у крв, помажући у наглим осцилацијама шећера.
Конзумирање сардине посебно је важно за људе који имају дијабетес, метаболички синдром или друга стања повезана са резистенцијом на инсулин.
7. Побољшава изглед коже
Масне киселине из сардина играју велику улогу у здрављу коже. Оне ублажавају упалне процесе на кожи и дају јој здрави сјај.
Jedna krvna grupa ima veći rizik od moždanog udara, tvrde naučnici
Преузмите андроид апликацију.