Ako niste zadovoljni ukusom graška koji ste pripremili, pratite sledeće savete da biste ispravili greške u kuvanju.
Grašak treba kuvati na laganoj vatri u loncu sa debelim dnom da ne izgori. Voda treba da pokrije grašak za oko jedan centimetar.
Imajte na umu da se grašak sporije kuva u slanoj vodi, pa je najbolje posoliti pred kraj ili posle kuvanja.
Kada provri, u grašak treba dodati nekoliko kašika ulja jer će to ubrzati proces kuvanja.
Posle 10 – 15 minuta ključanja dodajte pola kašičice sode bikarbone da bude idealno mekano.
Pazite da ne dodate previše sode, jer će to pokvariti njegov ukus.
Kao što znate, mahunarke, koje uključuju grašak, pasulj i sočivo, bogate su vlaknima, proteinima i mikronutrijentima, ali vrlo malo masti i šećera.
Zbog toga, kako objašnjavaju autori aktuelne studije, Američko udruženje za srce, Kanadsko kardiovaskularno društvo i Evropsko kardiološko društvo podstiču ishranu koja daje akcenat mahunarkama na snižavanje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i regulisanje dijabetesa.
Preuzmite android aplikaciju.