Neke namirnice su dobre i nakon isteka roka trajanja. Na primer, pirinač nema rok trajanja, važno je samo da se zaštiti od insekata.
Suvi pasulj se ne može pokvariti. Što je starija, jedino će trebati duže da se potopi u vodu pre kuvanja, ali suvi pasulj ne može da se pokvari.
Jabukovo sirće, belo sirće, balzamiko sirće, sirće od maline, pirinčano vinsko sirće i crveno vinsko sirće takođe nemaju rok trajanja. Zbog svoje kisele prirode, sirće je samoodrživo i ne treba mu hlađenje.
So je hrana koja se ne može pokvariti. So se često koristi za zaštitu hrane od buđi i bakterija, pa se duže čuva. To se dešava zbog osmoze – kada voda izvlači so iz hrane, stvarajući okruženje koje je previše suvo za buđ i bakterije da bi napredovale, zato se morska ili kamena so ne mogu pokvariti i ostaje sveža kao na dan kada je kupljena.
Šećer, kao i so, traje godinama ako se čuva na suvom mestu, odnosno ako se drži dalje od vlage i izvora toplote. Jaka pića koja su dobro zatvorena i čuvana na hladnom mestu mogu trajati godinama.
Preuzmite android aplikaciju.