Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Решена дилема: Да ли је здравији путер или маргарин?

Пре неколико година била је актуелна полемика шта је здравије – путер или маргарин?
Фото: Unsplash/Sorin Gheorghita
Маргарин

Маргарини на бази биљног уља постали су популарни када су лекари почели да схватају колико су засићене масти опасне по здравље.

Неки маргарини имају нездраве транс масти, док за друге постоје различите тврдње које могу да делују прилично збуњујуће на купце. У међувремену, постојали су и они који су тврдили да је путер „потпуно природан“ избор.

Шта кажу стручњаци?

Америчко удружење за срце предлаже куповину намаза без транс – масти уместо обичног путера или маргарина. Изаберите намаз са најмањом количином засићених масти и нула транс масти. Проверите састојке: ако пише да садржи хидрогенизована уља, то значи да има транс имасти, иако то можда не пише на декларацији.

Путер

Обичан путер се прави од крављег млека или кајмака који се мути док не достигне получврсто стање. По дефиницији, садржи најмање 80 одсто млечне масти по тежини. Путер се прави у сланим и несланим варијантама, а једна порција путера садржи 11 грама масти, док је 7 одсто засићена маст која зачепљује артерије. Такође, садржи 30 милиграма холестерола, што је 10 одсто дневне вредности за човека.

Свакако, најдравија опција је да прескочите и путер и маргарин. Стручњаци препоручују да користите мононезасићене масти: маслиново уље или биљно уље. Користите путер од авокада и орашастих плодова уместо путера који стављате на сендвиче. На тај начин обезбеђујете унос масти, али је то унос здравих масти.

Који год производ да одаберете, ограничите његову потрошњу. Ако вам је маргарин потребан за спремање колача, савет је да набавите онај који не садржи транс масти јер маргарини који је садрже, осим што су утичу на зачепљење пора, нездрав је за цео огранизам.

Преузмите андроид апликацију.