Riba je jedna od namirnica koju treba češće jesti. Bogat je proteinima i omega-3 masnim kiselinama i ima malo zasićenih masti. Evo svega što treba da znate kada kupujete ribu.
Zamrzavanje ribe sprečava razvoj bakterija i mikroorganizama i usporava delovanje enzima koji razgrađuju mišiće. Delikatna riblja ulja brzo užegli, a prirodne bakterije u njima se dobro razmnožavaju u frižideru.
Riba se može zamrznuti bolje od drugih vrsta mesa jer fleksibilne mišićne membrane nisu toliko podložne oštećenju oštrim kristalima leda.
Brzim zamrzavanjem ribe šteta koju nanese led je zanemarljiva, a tekstura i ukus su gotovo identični tek ulovljenoj ribi. Međutim, kućni zamrzivači će oštetiti osetljive proteine.
Dakle, sveža riba je uvek najbolja, inače kupujte brzo smrznutu.
Brzo zamrzavanje ribe
Industrijski uređaji brzo zamrzavaju ribu i ograničavaju stvaranje kristala leda. Zaleđivanje se često pokreće na brodu kako bi se zaustavilo kvarenje i riba se zamrzava na približno -30 °C. Na obali, uređaji za brzo zamrzavanje duvaju vazduh ohlađen na -40 °C i brzo zamrzavaju ribu. Zamrzavanje ribe kod kuće Kućni zamrzivači male snage polako zamrzavaju ribu, tako da se razvijaju kristali leda. Tečnost u ribi je slana mešavina proteina i minerala. So snižava tačku smrzavanja i dodatno usporava hlađenje i povećava oštećenje mišićnih proteina sporim širenjem kristala leda.
Može li se pripremiti smrznuta riba?
Priprema smrznute ribe zahteva vreme, ali ima i neke prednosti. Pečenje smrznute manje ribe odlično funkcioniše, međutim, kada su u pitanju veći komadi ili cela riba, postoji mogućnost da se sredina ne skuva, a spoljni deo izgori, pa je najbolje takvu ribu prethodno odmrznuti. Tanki do srednje debeli fileti pečeni smrznuti mogu da odgovaraju ukusu i teksturi sveže ribe, čak i da ih nadmaše ako više volite hrskavu kožu. Kristali leda se polako odmrzavaju u ribi i produžavaju pripremu, ali na taj način možete porumeniti kožu bez prepećivanja sredine. Ako odlučite da odmrznete ribu, onda to uradite u frižideru sa plehom za tečnost ispod ili stavite ribu u vakum kesu i posudu sa ledenom vodom. Voda ubrzava odmrzavanje, a niska temperatura sprečava razmnožavanje bakterija.
Kako prepoznati svežu ribu?
Sveža riba ne može dugo da stoji, pa je korisno znati je prepoznati. Kada riba umre, enzimi za varenje nastavljaju da rade, a bakterije koje su normalno prisutne na ribi počinju da razgrađuju meso. Pošto se ova bakterija u ribama dobro razmnožava na nižim temperaturama, a nezasićene masti mnogo pre užegli nego kod drugih životinja, najbolje bi bilo da ribu pojedete u roku od nedelju dana od hvatanja.
Koža i krljušti
Sveža riba će imati sjajnu, metalnu boju, a ne tamnu, i ne bi trebalo da bude neravnih ili polomljenih krljušti.
Miris
Idealan je svež i blago slan miris. Izbegavajte ribu sa neprijatnim ili posebno jakim ribljim mirisom.
Oči
Potražite ribu sa svetlim, sjajnim, svetlucavim i ispupčenim očima, a ne mlečnim i potopljenim očima. Osetiti Najsvežija riba je čvrsta i blago elastična na dodir, nije tvrda, meka ili gnjecava.
Škrge
Kod sveže ribe škrge su vlažne, jarko crvene boje i čistog izgleda, nisu mutne ili sluzave.
Preuzmite android aplikaciju.