Почетна > Путовања
Путовања

Четири дестинације за четири годишња доба

Пандемија је многима помрсила конце кад су у питању путовања, али изгледа да се ствари полако враћају на своје место. Надамо се да ће у 2022. бити прилике за нове авантуре, те вам предлажемо четири дестинације за четири годишња доба у овој години, уз новогодишњу жељу да сви који воле да путују ове године то могу и да ураде.
Пролеће у Паризу
Фото: Unsplash/Joe Desousa

Одри Хепберн је у филму “Сабрина” рекла да је “Париз увек добра идеја”, и ми се слажемо. Ипак, постоји годишње доба кад је Париз још боља идеја, а то је дефинитивно пролеће.

Први весник пролећа у Паризу су пикници уз Сену после посла, активност својствена локалцима. Уз боцу розеа и праве, стаклене чаше, чери парадајз и слане грицкалице, пријатељи се после посла радо окупљају на обалама реке како би уживали у првим сунчаним данима у години. А кад си у Паризу – буди Парижанин – уместо у скупи ресторан, тако можете отићи у оближњи маркет по свеже кифле, сир и вино и придружити се шареној гужви која се опушта уз залазак сунца поред реке.

Фото: Shutterstock/S. Borisov

У складу са тим, ово је један од ретких градова где вам се може десити да вас приликом куповине вина на каси питају да ли желите да вам отворе боцу. Уз најважније знаменитости познате свима као што су катедрала Нотр Дам, музеј Лувр и Ајфелов торањ, с пролећа у Паризу треба прошетати и до трга Рене Вивиани где половином марта процвета трешњино дрвеће.

Лето у Саранди

Албанија је летња дестинација која није нарочито добро истражена од стране туриста из Србије. У последњих неколико година добија на популарности, али не сразмерно природним лепотама, близини и повољним ценама које нуди обала нашег јужног суседа.

Фото: Shutterstock/Andrew Mayovskyy

Једно од најпопуларнијих албанских летовалишта је Саранда, која се налази на граници са Грчком у непосредној близини Крфа.

Овај градић је динамичан и препун садржаја, окружен прелепим плажама и планинама, а домаћини су гостољубиви и срдачни. На двадесетак километара од града налази се фасцинантни парк природе, “Модро око”, који броји 18 крашких извора, и представља део НП Бутринт.

Јесен у Њујорку
Фото: Shutterstock/Francois Roux

Посетити Њујорк у јесен чини да се осећате као део сценографије романтичног филма. Ово је годишње доба кад је Централ парк обојен начудеснијим бојама којим инстаграм филтери не могу да парирају, а град доживљава својеврсно буђење будући да Њујорчани не воле да проводе лето код куће.

Фото: Pixabay/12019

У јесен се врати живот на улице, температура је пријатна за шетњу, на Бродвеју почињу да се играју нови мјузикли, а креће и НБА сезона. Уколико и наиђе понеки кишни дан, он ће се лако “потрошити” у неком од најбољих музеја на свету, као што су МоМА, Метрополитен или Гугенхајм, између осталих.

Зима у Лисабону
Фото: Unsplash/Elisa Michelet

Уколико желите да у сред хладне централно европске зиме побегнете у топлије пределе али останете у границама Европе, Лисабон, са преко 300 сунчаних дана годишње, представља одличну дестинацију.

Новембар и децембар су у престоници Португала најчешће топли, температуре се крећу око 15 степени, а досадне кише још увек нису почеле.

Фото: Unsplash/Louis Droege

Ови услови су идеални за истраживање кривудавих калдрмисаних улица квартова Баиро алто и Алфама, шетње поред реке Тежо и посету оближњих градића као што су Синтра, Есторил и Кашкаиш на обали Атлантика.

Ово је и доба године када на улицама града нема претеране гужве, смештај и летови су јефтинији, док су стабла наранџи и лимуна у пуном плоду.

Аутор текста: Н. К.

Najbolje evropske destinacije za ljubitelje vina

Преузмите андроид апликацију.