Početna > Putovanja
Putovanja

Četiri destinacije za četiri godišnja doba

Pandemija je mnogima pomrsila konce kad su u pitanju putovanja, ali izgleda da se stvari polako vraćaju na svoje mesto. Nadamo se da će u 2022. biti prilike za nove avanture, te vam predlažemo četiri destinacije za četiri godišnja doba u ovoj godini, uz novogodišnju želju da svi koji vole da putuju ove godine to mogu i da urade.
Proleće u Parizu
Foto: Unsplash/Joe Desousa

Odri Hepbern je u filmu “Sabrina” rekla da je “Pariz uvek dobra ideja”, i mi se slažemo. Ipak, postoji godišnje doba kad je Pariz još bolja ideja, a to je definitivno proleće.

Prvi vesnik proleća u Parizu su piknici uz Senu posle posla, aktivnost svojstvena lokalcima. Uz bocu rozea i prave, staklene čaše, čeri paradajz i slane grickalice, prijatelji se posle posla rado okupljaju na obalama reke kako bi uživali u prvim sunčanim danima u godini. A kad si u Parizu – budi Parižanin – umesto u skupi restoran, tako možete otići u obližnji market po sveže kifle, sir i vino i pridružiti se šarenoj gužvi koja se opušta uz zalazak sunca pored reke.

Foto: Shutterstock/S. Borisov

U skladu sa tim, ovo je jedan od retkih gradova gde vam se može desiti da vas prilikom kupovine vina na kasi pitaju da li želite da vam otvore bocu. Uz najvažnije znamenitosti poznate svima kao što su katedrala Notr Dam, muzej Luvr i Ajfelov toranj, s proleća u Parizu treba prošetati i do trga Rene Viviani gde polovinom marta procveta trešnjino drveće.

Leto u Sarandi

Albanija je letnja destinacija koja nije naročito dobro istražena od strane turista iz Srbije. U poslednjih nekoliko godina dobija na popularnosti, ali ne srazmerno prirodnim lepotama, blizini i povoljnim cenama koje nudi obala našeg južnog suseda.

Foto: Shutterstock/Andrew Mayovskyy

Jedno od najpopularnijih albanskih letovališta je Saranda, koja se nalazi na granici sa Grčkom u neposrednoj blizini Krfa.

Ovaj gradić je dinamičan i prepun sadržaja, okružen prelepim plažama i planinama, a domaćini su gostoljubivi i srdačni. Na dvadesetak kilometara od grada nalazi se fascinantni park prirode, “Modro oko”, koji broji 18 kraških izvora, i predstavlja deo NP Butrint.

Jesen u Njujorku
Foto: Shutterstock/Francois Roux

Posetiti Njujork u jesen čini da se osećate kao deo scenografije romantičnog filma. Ovo je godišnje doba kad je Central park obojen načudesnijim bojama kojim instagram filteri ne mogu da pariraju, a grad doživljava svojevrsno buđenje budući da Njujorčani ne vole da provode leto kod kuće.

Foto: Pixabay/12019

U jesen se vrati život na ulice, temperatura je prijatna za šetnju, na Brodveju počinju da se igraju novi mjuzikli, a kreće i NBA sezona. Ukoliko i naiđe poneki kišni dan, on će se lako “potrošiti” u nekom od najboljih muzeja na svetu, kao što su MoMA, Metropoliten ili Gugenhajm, između ostalih.

Zima u Lisabonu
Foto: Unsplash/Elisa Michelet

Ukoliko želite da u sred hladne centralno evropske zime pobegnete u toplije predele ali ostanete u granicama Evrope, Lisabon, sa preko 300 sunčanih dana godišnje, predstavlja odličnu destinaciju.

Novembar i decembar su u prestonici Portugala najčešće topli, temperature se kreću oko 15 stepeni, a dosadne kiše još uvek nisu počele.

Foto: Unsplash/Louis Droege

Ovi uslovi su idealni za istraživanje krivudavih kaldrmisanih ulica kvartova Bairo alto i Alfama, šetnje pored reke Težo i posetu obližnjih gradića kao što su Sintra, Estoril i Kaškaiš na obali Atlantika.

Ovo je i doba godine kada na ulicama grada nema preterane gužve, smeštaj i letovi su jeftiniji, dok su stabla narandži i limuna u punom plodu.

Autor teksta: N. K.

Najbolje evropske destinacije za ljubitelje vina

Preuzmite android aplikaciju.