Почетна > Путовања
Путовања

Најбоље европске дестинације за љубитеље вина

Уколико сте љубитељ вина, у Европи постоји прегршт дестинација које су вредне посете. Од црвеног вина богатог укуса из сунчаног Португала, преко шампањца из Француске, просека из Италије, па све до Грузије са својим винима из амфоре, тешко је одабрати.
Фото: Unsplash/Karsten Wurth

Будући да је енолошки туризам све популарнији, у винским регијама данас осим бројних опција за дегустацију постоје и разни интерактивни музеји, тако да су ова путовања не само окренута хедонизму, већ могу бити и едукативна.
Крените, наравно, од наших Сремских Карловаца и истражите укусе грашца и тамјанике, а уколико сте их већ обишли и спремни сте за друге винске авантуре, предлажемо вам пет европских дестинација које винољупци не би требало да пропусте.

Португал – Доуро

Португал је познат по бројним аутохтоним сортама грожђа и винским регионима разноликих карактеристика од којих су два под UNESСО заштитом. Понуда вина је толико велика да се то одражава и на цене, те Португал важи за земљу у којој је однос цене и квалитета вина врло добар.

Да ли ће вам се више допасти јединствено вино са острва Пико справљено од грожђа које је расло у вулканској лави или оно из питоме регије Алентежо, ствар је укуса. Међутим, око десертног вина “Порто” из регије уз обале реке Доро, консензус је скоро па стопроцентан.

Фото: Shutterstock/Hermitis

Данас светски познато, настало је сасвим случајно. Енглеска је традиционално увозила вино од Француза, међутим, како су у 17. и 18. веку међусобно ратовали, потражили су алтернативу. Тако су се Британци окренули вину из Португала, међутим оно у то време није могло да “преживи” дугу вожњу бродом до Енглеске.

Легенда каже да је у вино додат бренди како би се квалитет дуже одржао, а Енглезима се овакво пиће допало. Остало је историја. Ојачано вино је географски заштићено, а данас се производи у више варијација, укљући тауни, руби, и у новије време розе и бело.

La Rioha – Шпанија

Малена регија Rioha са својих седам долина дом је неких од најбољих шпанских вина, а прославила се захваљујући врхунској сорти Темпраниљо. Овдашња вина важе за елегантна, снажна и сочна, али у исто време одишу аромама шумског воћа. Најбољи начин да се дегустирају је уз тапас у Лагроњу, главном граду регије на северу Шпаније.

Алтернативно, Лагроњо вреди посетити 21. септембра, у време фестивала бербе, када се гази грожђе уз разне церемоније. Други интересантан фестивал је “Харо”, у истоиманом граду, који је организован 29. јуна у част Св. Педра. Прослава почиње процесијом коју води градоначелник на коњу, наставља се мисом, а завршава се тако што се учесници прскају – вином.

Бордо – Француска

Јединствена комбинација топлије климе и земљишта богата песком чини да неке од најтраженијих врста грожђа одлично успевају у регији Бордо, на југозападу Француске.

Фото: Shutterstock/Whatafoto

Ова вина претежно су црна, а сорте која је заштитни знак регије је каберне совињон, отпорно грожђе које је настало случајним укрштањем црног каберне франк и белог совињон бланк. Данас је ова сорта једна од најпопуларнијих на свету.

Винари из околине Бордоа отишли су корак даље и упарили каберне совињон са сортом мерло, те добили чувену мешавину по којој се регија прославила. Иако наизглед необична, у оваквој комбинацији обе сорте дају оно најбоље од себе, те је резултат фантастичан. Зато се неретко оваква вина нађу на листама најскупљих на свету.

Тик уз обалу Атлантика, регија има атрактивну географију и природне лепоте, а могућност посете бројним произвођачима вина и дегустације чини ову дестинацију додатно интересантном, посебно што се већина вина производи на велелпним имањима (“château“).

Путовање регијом Бордо остаје запамћено по нотама црне рибизле, менте и дувана који су карактеристични за нека од најпознатијих ондашњих вина.

Тоскана – Италија
Фото: Shutterstock/Gaspar Janos

Осим по бајковитим селима, зеленим и осуначним пејзажима, и велелепним градовима Фиренци и Сиени, италијанска регија Тоскана позната је и по одличним црним винима, од којих је већина базирано на сорти санђиовезе за коју се претпоставља да датира још од 16. века.

Санђиовезе је за гајење компликована сорта, а временом је развила много стилова што је, уз различите микроклиме у Тоскани база за разноврсност стилова вина. Нека су свежа и лагана, друга богата и комплексна, те ће сваки винољубац наћи понешто за себе.

Токаји – Мађарска

Упркос доминацији југа Европе кад су вина у питању, постоји и нама врло блиски регион из ког долазе првокласна вина – Токаји на северу Мађарске. Понекад неправедно потцењена, ова регија има више од хиљаду година стару винску традицију, а читав регион препознат је као UNESCO светска баштина.

Фото: Unsplash/Maja Petric

Идеално место за почетак винске авантуре у комшијској земљи је подножје Земплен планина, у граду Токај који је дом слатком десертном вину Токаји Асзу.

О квалитету ових вина постоје легенде, од којих јенда каже да је француски краљ Луј XIV и поред свих француских вина управо вино из Токаји регије назвао “краљевским”. Према другој популарној причи, аустроугарски цар Франц Јозеф је енглеској краљици Викторији слао по дванаест боца “токајца” сваке године за рођендан. Викторија је, до свог 81. и последњег рођендана укупно примила чак 972 боце Францовог омиљеног вина.

Аутор текста: Н. Кошта

Gradovi koji nisu prestonice, ali su vredni posete

Преузмите андроид апликацију.