Početna > Putovanja
Putovanja

Božićni marketi Evrope: motivacija za zimska putovanja

Zimska putovanja po Evropi možda ne zvuče privlačno kad pomislimo na hladno vreme, međutim, ako odlučimo da posetimo neke od veselih božićnih marketa u gradovima centralne, severne i zapadne Evrope, hladnoća pada u drugi plan.
Foto: Pixabay/Couleur

Smatra se da je tradicija božićnih marketa kakve ih danas znamo počela još u srednjem veku, davne 1298. godine u Beču. Stotinak godina kasnije, slična pijaca na otvorenom u vreme Adventa organizovana je u Saksoniji.

S početka, ovde su se prodavali meso i druge osnovne namirnice, da bi uskoro i sezoneske poslastice, ručni radovi i ukrasi popunili asortiman.

Tradicija je dobila na značaju u vreme Martina Lutera, kada su protestantski reformatori sugerisali kako je dan Hristovog rođenja prikladan za darivanja. Tada se rodila praksa božićnih poklona, te su pijace postale uobičajeno mesto za kupovinu istih.

Danas one ulepšavaju centralne gradske trgove širom Evrope, osim pića, jela i poklona nude muziku i ples, a mi vam predstavljamo neke od posebno lepih marketa.

Bazel, Švajcarska

Vebsajt “Najbolje destinacije Evrope” proglasio je market u Bazelu za najbolji market 2021. godine u Evropi.

Foto: Shutterstock/Cge 2010

Ovaj market nalazi se na jednom od najlepših gradskih trgova, za pozadinu ima očuvani stari grad, osvetljen je žutim lampicama, dok tezge sijaju zlatnim sjajem.

Posebnost atmosferi daju stotinak visokih borova koji stoje uz put. Tu je i jelka sa ukrasima koje je dizajnirao poznati dekorated Johan Vaner.

Ove godine na marketu se očekuju oko 130 prodavaca koji će svoje proizvode nuditi iz rustičnih šalea. Kupovina nije jedina aktivnost, budući da se uz market organizuju i

brojni kulturno-umetnički događaji.

Salcburg, Austrija

Bečki božićni market smešten na Rathausplacu, trgu ispred Gradske kuće, jedan je od dvadesetak koji se održavaju u Beču. Važi za jedan od najstarijih i najvećih na svetu, a o njegovoj lepoti dodatno doprinosi svečano okruženje imponentnih zgrada.

Foto: Shutterstock/Izabela23

Ipak, market u na trgu kod katedrale u Salcburgu kojim se širi miris punča mu dostojno parira. Smešten je na gradskom glavnom trgu, koji je UNESCO baština i svake godine privlači na hiljade posetilaca.

Osim stotinak tezgi, upriličen je i raznovrstan program – parade, pričanje priča za decu, ture kroz market sa vodičem, nastupi hora, i još mnogo toga. Najviše pažnje privlači osvetljenje koje dok šetate marketom čini da se osećate kao pod zvezdanim nebom.

Kolmar, Francuska
Foto: Shutterstock/Cge2010

U jednom najfotogeničnijih gradića u Evropi koji i bez dodatnih ukrasa izgleda kao scenografija iz bajke, održava se jedan od najlepših božićnih marketa Francuske, ili tačnije, šest manjih tematskih marketa.

Smešteni u samom centru starog dela Kolmara marketi nude aktivnosti za decu, ručne radove, te fine francuske gurmanske užitke. Atmosfera je začinjena zvukom zvončića i mirisom kuvanog vina.

Zagreb, Hrvatska
Foto: Shutterstock/Hrvoje Bakovic

Ne moramo putovati daleko u potrazi za prazničnom atmosferom božićnih marketa, budući da već godinama market u Zagrebu važi za jedan od najlepših u Evropi. Iako je prošle godine bio u skromnijem izdanju zbog epidemioloških mera, čak i takav predstavljao je velelepnu atrakciju tokom božićnih praznika.

U Zagrebu se Advent slavi na ulicama, trgovima ali i u parkovima. Uz miris medenjaka i kuvanog vina, celi grad zrači prazničnim duhom. Brojni su zabavni sadržaji za decu, gradom se čuje muzika, a tu je i klizalište na otvorenom. Ponudu upotpunjavaju odlična hrana i suveniri.

Autor teksta: N. K.

 

Najlepše knjižare u Evropi

Preuzmite android aplikaciju.