Почетна > Путовања
Путовања

Божићни маркети Европе: мотивација за зимска путовања

Зимска путовања по Европи можда не звуче привлачно кад помислимо на хладно време, међутим, ако одлучимо да посетимо неке од веселих божићних маркета у градовима централне, северне и западне Европе, хладноћа пада у други план.
Фото: Pixabay/Couleur

Сматра се да је традиција божићних маркета какве их данас знамо почела још у средњем веку, давне 1298. године у Бечу. Стотинак година касније, слична пијаца на отвореном у време Адвента организована је у Саксонији.

С почетка, овде су се продавали месо и друге основне намирнице, да би ускоро и сезонеске посластице, ручни радови и украси попунили асортиман.

Традиција је добила на значају у време Мартина Лутера, када су протестантски реформатори сугерисали како је дан Христовог рођења прикладан за даривања. Тада се родила пракса божићних поклона, те су пијаце постале уобичајено место за куповину истих.

Данас оне улепшавају централне градске тргове широм Европе, осим пића, јела и поклона нуде музику и плес, а ми вам представљамо неке од посебно лепих маркета.

Базел, Швајцарска

Вебсајт “Најбоље дестинације Европе” прогласио је маркет у Базелу за најбољи маркет 2021. године у Европи.

Фото: Shutterstock/Cge 2010

Овај маркет налази се на једном од најлепших градских тргова, за позадину има очувани стари град, осветљен је жутим лампицама, док тезге сијају златним сјајем.

Посебност атмосфери дају стотинак високих борова који стоје уз пут. Ту је и јелка са украсима које је дизајнирао познати декоратед Јохан Ванер.

Ове године на маркету се очекују око 130 продаваца који ће своје производе нудити из рустичних шалеа. Куповина није једина активност, будући да се уз маркет организују и

бројни културно-уметнички догађаји.

Салцбург, Аустрија

Бечки божићни маркет смештен на Ратхаусплацу, тргу испред Градске куће, један је од двадесетак који се одржавају у Бечу. Важи за један од најстаријих и највећих на свету, а о његовој лепоти додатно доприноси свечано окружење импонентних зграда.

Фото: Shutterstock/Izabela23

Ипак, маркет у на тргу код катедрале у Салцбургу којим се шири мирис пунча му достојно парира. Смештен је на градском главном тргу, који је UNESCO баштина и сваке године привлачи на хиљаде посетилаца.

Осим стотинак тезги, уприличен је и разноврстан програм – параде, причање прича за децу, туре кроз маркет са водичем, наступи хора, и још много тога. Највише пажње привлачи осветљење које док шетате маркетом чини да се осећате као под звезданим небом.

Колмар, Француска
Фото: Shutterstock/Cge2010

У једном најфотогеничнијих градића у Европи који и без додатних украса изгледа као сценографија из бајке, одржава се један од најлепших божићних маркета Француске, или тачније, шест мањих тематских маркета.

Смештени у самом центру старог дела Колмара маркети нуде активности за децу, ручне радове, те фине француске гурманске ужитке. Атмосфера је зачињена звуком звончића и мирисом куваног вина.

Загреб, Хрватска
Фото: Shutterstock/Hrvoje Bakovic

Не морамо путовати далеко у потрази за празничном атмосфером божићних маркета, будући да већ годинама маркет у Загребу важи за један од најлепших у Европи. Иако је прошле године био у скромнијем издању због епидемиолошких мера, чак и такав представљао је велелепну атракцију током божићних празника.

У Загребу се Адвент слави на улицама, трговима али и у парковима. Уз мирис медењака и куваног вина, цели град зрачи празничним духом. Бројни су забавни садржаји за децу, градом се чује музика, а ту је и клизалиште на отвореном. Понуду употпуњавају одлична храна и сувенири.

Аутор текста: Н. К.

 

Najlepše knjižare u Evropi

Преузмите андроид апликацију.