Почетна > Путовања
Путовања

Најлепше књижаре у Европи

Књижаре се не налазе увек на „must visit” пописима препорука за туристе, али неке од њих представљају велелепна или пак необична здања која нипошто не бисте смели заобићи уколико сте остали верни читању „са папира”. Представљамо зато четири европске књижаре које ће љубитеље књига оставити без даха.
„Лелу” („Lello”) у Порту
Фото: Unsplash/ivo rainha

Иако постоји већ више од сто година бајковита књижара „Лелу“ доживела је врхунац славе тек када су је љубитељи Харија Потера идентификовали као потенцијалну инспирацију Џ. Роулинг која је кратко живела у Порту деведесетих.

Књижаром у арт деко стилу доминирају вијугаве степенице са орнаментима, изрезбарено дрво и деликатни витражи. Основао ју је, заједно са својим братом, Жозе Лелу, књишки мољац који је одувек сањао да буде власник књижаре.

Фото: Unsplash/peter justinger

Након што су неколико пута променили локал, 1906. су пронашли савршену зграду у центру Порта, ремек дело инжењера и љубитеља књига, Франсишка Шавијера Ештевеша.

С обзиром на популарност, последњих година се пред књижаром чека у реду за улазак, а плаћа се и улазница у вредности од пет евра. Уколико купите неку од преко 10.000 књига колико их има у „Лелу“, цена је умањена за овај износ.

Препорука књиге: У књижари „Лелу“ продају се књиге на разним језицима, између осталог и преводи португалског нобеловца Сарамага на енглески. Препоручујемо да ваш сувенир из Порта буде неки од Сарамагових романа, или уколико сте више наклоњени поезији, збирка песама Фернанда Песое.

„Шекспир и компанија” у Паризу

Ова помало неуредна и прашњава књижара на пар корака од катедрале Нотр Дам потпуна је супротност претходној, међутим, морала би се наћи на мапи сваког љубитеља књига који се задеси у Паризу.

Фото: Shutterstock/chris lawrence travel

Отворио ју је харизматични новинар из Масачусетска, Џорџ Витман, 1951. године са намером да понуди привремени дом неснађеним писцима, који би за узврат радили неколико сати дневно у књижари.

Током нешто више од пола века, више од 30.000 људи је спавало у једном од 13 кревета у књижари за коју је Витман говорио да је „социјалистичка утопија маскирана у књижару”. Јединствени објекат брзо је постао стециште тадашње париске књижевне елите, те су у књижару редовно свраћали Џејмс Болдвин, Хенри Милер, Вилијам Саројан, Хулио Кортазар између осталих.

Од 2006. године књижару води Витманова ћерка Силвија, а сам простор се није значајно мењао од педесетих. Новитет су разне манифестације, укључујући књижевну награду Париза, псић Колет који живи у књижари и мали кафић.

Препорука књиге: „Шекспир и компанија“ књижара је препуна историје. Предлажемо да у њој потражите неку од књига некада непознатих писаца који су своју каријеру започели као резиденти ове легендарне књижаре: Дејвида Ракофа, Алана Силито или Роберта Стоуна.

„Доминиканен”, Мастрихт

Књижара у доминиканској цркви из 13. века? И то је могуће, у холандском граду Мастрихту.

Ова јединствена књижара отворена 2007. године, једна је од топ атракција у граду, са својим готичким стубовима и минималистичким модерним интервенцијама. Осим разгледања, читања и куповине књига, овде можете попити и кафу, баш надомак олтара.

Фото: Flickr/jorge franganillo

Пре него што је поново рођена као књижара, зграда цркве из 1294. године била је више од две деценије напуштена, те је служила као складиште за бицикле. Након тога је обновљена тако да су сачувани најважнији оригинални елементи, а резултат је награђен престижним одликовањем за архитектуру.

Данас се осим књига овде продају и најразноврснији производи локалних дизајенера и одржавају разне културно – уметничке манифестације.

Препорука књиге: Књижара располаже највећом колекцијом наслова на енглеском језику у Мастрихту, укључијући и половне књиге. Препоручујемо Дневник Ане Франк, једну од најпознатијих књига из Холандије.

„Висока вода” („Acqua alta”) у Венецији

„Acqua alta” је вероватно једина књижара на свету у коју можете стићи гондолом. Смештена у непосредној близини Трга светог Марка, иако релативно нова не само што привлачи огроман број туриста, већ и изгледа као да је одувек била ту где јесте.

Фото: Unsplash/michele purin

Књиге су овде осим што су на продају и део ентеријера, те можете на њима седети, или се пењати уз степенице направљене од старих енциклопедија, речника и школских књига. Осим на полицама, књиге су поређане и у каде, лаворе, бурад и у једну гондолу.

Ово је, показало се, практично решење уколико вода преплави под књижаре, што се често дешава. Лавори запливају, а књиге остану суве.

Заштитни знак књижаре постале су и бројне мачке које у њој живе и уживају да се опруже преко књига, не обраћајући пажњу ако се неки купац заинтересује баш за ону на којој леже.

Фото: Pixabay/Michael4Wien

Препорука књиге: Књижара „Acqua alta” је специјализована за половне књиге. Предлажемо да потражите дела Веронике Франко, песникиње и куртизане из 16. века која је живела у Венецији.

Вероника је осим по књижевним радовима била позната и по феминистичком заговарању и филантропији.

Аутор текста: Н. Кошта