Početna > Svet
Svet

Znate li u kojim se državama večeras ne dočekuje Nova godina?

Dok se večeras veći deo sveta sprema da dočeka Novu godinu, u nekim državama u pitanju je dan kao svaki drugi. Znate li ko sve ne slavi „doček“ večeras?
Foto: Unsplash/Engin Akyurt
Kina

Verovatno ste mogli pretpostaviti. Kineska Nova godina jedna je od poznatijih „drugih novih godina“ u svetu, a slaviće se 22. januara. Kineska nova godina je takođe poznata kao prolećni festival ili lunarna nova godina, a dan označava početak prolećne sezone žetve.

Raznobojni zmajevi, predstave, lampioni i zabavne aktivnosti mogu se videti širom Kine, ali i širom sveta, pa i u Limanskom parku, gde se poslednjih nekoliko godina već tradicionalno postavljaju lampioni upravo ovim povodom.

Foto: Gradske info

Indija

U Indiji je situacija malo komplikovanija. Svaka država Indije slavi Novu godinu po lokalnom kalendaru, najčešće 14. ili 15. aprila.

Šta to tačno znači?

Zapadni Bengal Novu godinu slavi 14. ili 15. aprila, gde je poznata kao Bengalska Nova godina. Tamil Nadi, Andra Pradeš i nekoliko drugih južnih država slave Novu godinu 6. aprila, a dan je poznat kao Ugadi ili Putandi. U državi Maharaštra, Nova godina se slavi 14. aprila, a festival je lokalno poznat kao Gudi Padva.

Foto: Unsplash/Manyu Varma

Šri Lanka

Ova država nedaleko od pomenute Indije svoju Novu godinu slavi 14. aprila. Taj dan u ovom podneblju označava kraj sezone žetve. Državljani Šri Lanke na ovaj dan drže svoja ulazna vrata otvorena kako bi podstakli posete porodice, prijatelja, pa čak i dobrodošlih stranaca. Takođe, tog dana akcenat je na kulinarskim specijalitetima koje svako sprema u svom domu.

Foto: Unsplash/Brian Kyed

Islamske zemlje

Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni arapski emirati slave Novu godinu po islamskom kalendaru. Datum islamske Nove godine se menja svake godine, a slavi se u letnjem periodu. 2023.  godine konkretan datum je 18. jul. U pitanju je dan kada se obeležava prelazak proroka Muhameda iz Meke u Medinu.

Foto: Unsplash/Mo TJ86

Koreja

Mnoge zemlje jugoistočne Azije slave Lunarnu Novu godinu. U Koreji, i Južnoj i Severnoj, proslava je trodnevna, a tada porodice pokazuju zahvalnost za divnu godinu koja je prošla. Korejska nova godina u 2023. godini pada 22. januara , a tog dana meštani nose tradicionalnu haljinu hanbok i slave ovaj praznik sa svim svojim sunarodnicima.

Foto: Unsplash/Nurulloh

Zašto kitimo jelku za novogodišnje praznike?

Preuzmite android aplikaciju.